U Delfima zainteresovani čitaoci mogu da kupe prva tri romana iz serijala o Kejt Danijels, bračnog dvojca koji nastupa pod zbirnim pseudonimom Ilona Endrjuz.

"Krvna naslednica" je roman kojim se nastavlja taj desetotomni serijal (ne računajući novele, zbirke i samostalne priče) i najzrelije napisan do sada, uključujući i naslove smeštene u njihove druge svetove. Roman je nastao kao vid fan servisa namenjen medicinskim radnicima u paklu korone, ali je očito prevazišao svoju prvobitnu namenu neobaveznog štiva.

Svet u kome je smešten serijal o Kejt Danijels do sada je najambicioznije osmišljen nakon svetova Anite Blejk i Harija Drezdena, prevazilazeći čak i trenutno vladajuću kraljicu urbane fantastike, Patrišu Brigz. Međutim, videla se izvesna neizbrušenost i nesputanost, koja je često umanjivala utisak.

Ovde toga nema. Roman je pažljivo sročen, likovi sjajno koncipirani i krimi zamešateljstvo, koje je najbitniji gradivni element uspešne urbane fantastike izvedeno je na jednostavno ali uspešno. "Krvna naslednica" je savršeni feel good zalogajčić za ovo vreme virusa i snegova.

Nažalost, premda se radnja lako prati, ostaju rupe za čitaoce koji nisu povezali sve konce i pročitali sve ogranke glavnog serijala o Kejt. To je i glavni razlog zašto "Krvna naslednica" dobija samo četvorku.

Iskoristiću priliku da se osvrnem na serijal koji prethodi ovom za sada samostalnom romanu. Kejt Danijels je junakinja kakva je preko potrebna u ovom našem vremenu i prostoru. Sinteza istočnoevropskog svetonazora - koji je dao i silne partizanke i crvenoarmejke što su streljale SS-ovce i ranjene marširale u kolonama - i savremenog načina života, ona je savršena junakinja za ovo naše zlehudo i rđavo doba. Što bi rekao Antonio Gramši, "Stari svet umire, a novi se upire da se rodi; ovo je vreme čudovišta."

Ivan Jovanović Nightflier