Ilona Endrjuz: Krvna naslednicaSviđa ti se? Javi ostalima!

U Delfima zainteresovani čitaoci mogu da kupe prva tri romana iz serijala o Kejt Danijels, bračnog dvojca koji nastupa pod zbirnim pseudonimom Ilona Endrjuz.

"Krvna naslednica" je roman kojim se nastavlja taj desetotomni serijal (ne računajući novele, zbirke i samostalne priče) i najzrelije napisan do sada, uključujući i naslove smeštene u njihove druge svetove. Roman je nastao kao vid fan servisa namenjen medicinskim radnicima u paklu korone, ali je očito prevazišao svoju prvobitnu namenu neobaveznog štiva.

Svet u kome je smešten serijal o Kejt Danijels do sada je najambicioznije osmišljen nakon svetova Anite Blejk i Harija Drezdena, prevazilazeći čak i trenutno vladajuću kraljicu urbane fantastike, Patrišu Brigz. Međutim, videla se izvesna neizbrušenost i nesputanost, koja je često umanjivala utisak.

Ovde toga nema. Roman je pažljivo sročen, likovi sjajno koncipirani i krimi zamešateljstvo, koje je najbitniji gradivni element uspešne urbane fantastike izvedeno je na jednostavno ali uspešno. "Krvna naslednica" je savršeni feel good zalogajčić za ovo vreme virusa i snegova.

Nažalost, premda se radnja lako prati, ostaju rupe za čitaoce koji nisu povezali sve konce i pročitali sve ogranke glavnog serijala o Kejt. To je i glavni razlog zašto "Krvna naslednica" dobija samo četvorku.

Iskoristiću priliku da se osvrnem na serijal koji prethodi ovom za sada samostalnom romanu. Kejt Danijels je junakinja kakva je preko potrebna u ovom našem vremenu i prostoru. Sinteza istočnoevropskog svetonazora - koji je dao i silne partizanke i crvenoarmejke što su streljale SS-ovce i ranjene marširale u kolonama - i savremenog načina života, ona je savršena junakinja za ovo naše zlehudo i rđavo doba. Što bi rekao Antonio Gramši, "Stari svet umire, a novi se upire da se rodi; ovo je vreme čudovišta."

Ivan Jovanović NightflierSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva