Zastrašujući horori su ovih dana ređi od zadovoljnih penzionera, nekako su se svi utopili u opštu klimu kreativnih deficita i lenjih, stereotipnih rešenja i odluka koje od „strašnih“ filmova prave tek nešto opasnije iskustvo od gledanja „Lesi se vraća kući“. 

Kada smo to rekli, da napomenemo da ni ovaj film neće promeniti rastući trend devalvacije filmskog straha, ali nije baš ni na donjem nivou lestvice zastrašujućeg. Ono što treba da vas privuče ovom filmu je ime reditelja Elija Rota kao producenta, međutim dobri poznavaoci horora znaju da je Eli Rot u poslednje vreme relevantniji kao kameo glumac nego kao horor reditelj (makar dok se ne pojavi njegov izgubljeni film „Green inferno“ o amazonskim ljudožderima). Druga stvar koja treba da vas privuče je sam žanr „klovnovskog“ horora. Iz nekog razloga to je postala industrija za sebe, a ako malo proguglate shvatićete da postoji oko stotinak filmova o zastrašujućim klovnovima od koji većina nema ocenu veću od 3 na IMDB-u. Izgleda da nešto u klovnovskoj šminki i oblačenju, kao i činjenici da bi isprva trebalo da budu duhoviti i bezopasni, pretvara ove cirkuske poslenike u najubojitija horor oružja (a ne zaboravimo da postoji i fobija od klovnova). Međutim, klovnoski horor zauvek je ostao obeležen klasikom žanra, a to je televizijski film „IT“ rađen po romanu Stivena Kinga, a čak je i scena sa klovnom lutkom iz „Poltergejtsa“ bila učinkovitija od većine čistokrvnih horora. Pomenimo samo još dva filma na različitim krajevima spektra – „Killer clowns from outerspace“ (1988) i „Clownhouse“ (1989).

Ono što ovaj film pokušava je da malo pomeri granice priče, pa od klovnova pravi jednu mitologiju koja ima poreklo u folkloru i tajanstvenom „Alien-like“ monstrumu od koga je potekla ideja klovna kao takvog. Tako brižni otac, želeći da pričini sinu zadovoljstvo za rođendan, dolazi slučajno u posed klovnovskog odela, koje, ne lezi vraže, nakon predstave ne može da se skine već srasta za njega i menja mu karakter pretvarajući ga u ubilačkog monstruma. Ovaj deo priče je kudikamo originalan, međutim kada ga prevaziđemo dobijamo poprilično bled monster film koji čak i ne profitira mnogo od prolivanja krvi, sve ostaje u razini tipičnog B filma niže kategorije. Čak i ispran izgled filma, sivo-žućkasta atmosfera ne deluju previše zastrašujuće, samo naporno za gledanje, a postupci likova prigodno su katkad glupi i neverovatni. Sve u svemu, ovaj horor neće podmiriti sve vaše apetite za dobrom srašilicom, ali neće se doimati ni kao kompletno gubljenje vremena. Istina je negde između.

Ocena 2+ (od 5)

Slobodan Novokmet