Ova 2020. godina je po mnogo čemu bila nezaboravna... samo su te nezaboravne stvari bile, pa... uglavnom užasne. Poslednjeg dana ove kalendarske godine, ekipa iz valjevskog benda YOX je rešila da vas obraduje novom pesmom i spotom i da sa stilom isprati ovu 2020. U zaborav. 


Pred vama je spot za pesmu Extinction, a samo ime o njoj dovoljno govori. Pesma je nastala u aprilu, u vreme policijskog časa i vanrednog stanja, kada je bendu zbog epidemije otkazana mini turneja po BiH i Srbiji, i u trenutku kada su društvene mreže bile preplavjlene teorijama zavere o korona virusu.

Dok se na internetu javno raspravljalo o tome kako je virus zapravo zavera SZO, ili je povod za čipovanje od strane Bila Gejtsa, pa čak i do suludih ideja kako su za virus krivi 5G predajnici u pticama (?!), ekipa iz benda YOX postavlja mnogo logičnije i prizemnije pitanje - da li je virus zapravo odgovor na zlostavljanje ove planete koju sprovodi čovečanstvo nad prirodom i svemu oko sebe, imunološki odgovor živog sveta na sve što mu radimo, posredno ili neposredno? Da li je ljudska vrsta pred izumiranjem koje je sama sebi režirala sečom šuma, trovanjem vazduha, zagađivanjem reka, istrebljenjem životinjskih vrsta i pohlepnom eksploatacijom sirovina? Da li smo zaslužili ovaj virus, kao i mnoge druge, kao i poplave, požare, glad i žeđ, prouzrokovane klimatskim promenama koje smo sami izazvali? Gde je pošlo nizbrdo? Zašto smo se toliko odaljili od prirode iz koje smo potekli? I što je možda i najbitnije, šta to ostavljamo deci, unucima i njihovim potomcima?

Spot je sniman na Strelištu u Valjevu, inače na lokaciji koju ovaj bend već treći put na različite načine koristi u svojim spotovima. Spot je snimio i montirao Konstantin Mitić, pesma je snimljena u Vinjacords Studiju u Valjevu, studiju benda, a produkcija je delo ruku ekipe iz kruševačkog studija Piranha, Aleksandra Velikinca i Save Tomića.

Ovom pesmom bend najavljuje radnu 2021. u kojoj će biti još novog materijala, koji je u pripremi, novog mercha a, nadamo se i budućih koncertnih aktivnosti. S obzirom da je ekipa ove godine proslavila ne tako mali jubilej od 15 godina aktivnog sviranja, realna su i očekivanja da će on biti adekvatno obeležen, ukoliko situacija to dozvoli. Do tada, slušajte novi singl benda YOX i stavite prst na čelo, jer će sutra za neke stvari možda biti kasno.