Kragujevački doom metal bend, Invisible Hate, objavili su fizičko izdanje svog prvog EP-a naziva Holy Murder!

Nakon uspešne online premijere singla The Enlightener i zatim prvog EP-a Holy Murder koji je objavljen ovog leta, momci iz Kragujevca su odlučili da svoje fanove počaste fizičkim izdanjem u vidu kasete. EP je snimljen u Raw Candy i Wolf and Raven studijima, za produkciju su zaslužni Candyman i Invisible Hate, a omot je nacrtao Đorđe Slavković.

Ovom prilikom, porazgovarali smo sa Darkom Milutinovićem, basistom i osnivačem Invisible Hate-a.


Zdravo Darko! Pre nego što počnemo, kako si?

Pozdrav i vama takođe, a i svim čitaocima vašeg portala, poštovaocima i slušaocima underground kulture i muzike i hvala na pozivu za razgovor! Pa, shodno situaciji u kojoj se trenutno nalazimo svi, trudim se da budem dobro. Po pitanju benda, svakako ne mogu da se požalim, jer smo za vreme najvećeg kolapsa u zemlji uspeli da snimimo i realizujemo dva izdanja.

Invisible Hate je osnovan pre nekoliko godina, ali tek ove godine ste krenuli sa objavljivanjem autorske muzike. Stoga, verujem da deo domaće publike još nije upoznat sa vama i vašim radom. Možeš li se predstaviti našim čitaocima, predstaviti svoj bend i opisati im vašu muziku?

Znaš kako, Invisible Hate je nastao u maju 2017. godine na moju inicijativu. Uspeo sam da sklopim ekipu gde smo svi bili dobri ortaci, ali to nije bilo preterano ozbiljno. Ovim putem i njih pozdravljam. Zapravo, vežbali smo redovno, mada smo samo covere svirali, tako da nije bilo neke perspektive za dalji rad, te bend raspao u martu 2018. godine nakon 3 odsvirane svirke u nasem gradu - Kragujevac je u pitanju. Ali, posle više od godinu i po dana, bend se povampiruje na inicijativu gitariste Petra, i to kao trojka, po mom mišljenju najfunkcionalnija postava. Tako smo i uspeli da za manje od godinu dana realizujemo dva izdanja, singl The Enlightener i EP pod nazivom Holy Murder, ali su se nedavno izdesavale neke neplanirale stvari, te je prvo Filip (bubnjar) napustio bend, a malo posle njega i Pera (gitara/vokal). Tako da, jebi ga, IH je izgleda osuđen na konstantne promene članova, ali se ne dam i šibam dalje. Trenutnu postavu benda čine Aleksandar Ivković (gitara) i Darko Milutinović (ja, bas gitara). A što se tiče nekog daljeg rada, imaćete prilike da čujete već nakon praznika, u pitanju je singl o kome nećemo otkrivati puno do samog izlaska, sem to da ćemo imati dva gosta na njemu.

Odakle naziv benda "Invisible Hate"?

U periodu kada je bend nastajao, jedan od bendova koje sam mnogo slusao i "studirao" bio je Witchfinder General, koji mi je i danas verovatno na listi top bendova, te sam odlučio da svoj bend nazovem Invisible Hate - jedna od pesama sa kultnog albuma Death Penalty. Jedan od razloga je to što mi je jedna od omiljenih pesama sa albuma i vrhunski mi je zvučalo tada, a naravno i tematika i atmosfera celokupnog rada Witchfinder General-a, koji mi je i dan danas veliki uticaj.

Vaše debi izdanje, EP naziva Holy Murder, objavljeno je ovog leta u digitalnoj formi, a pre nekoliko dana se našlo na policama mnogih fanova u obliku kasete. Možeš li nam reći malo više o izdanju i stvaralačkom procesu koji mu je prethodio?

Znas kako, sam proces stvaranja Holy Murder EP-a proleteo je baš brzo, dogovor je bio da pravimo rifove, sviramo ih i pakujemo dok sami ne skontamo da je to to bez nekih žanrovskih ograničavanja i deklarisanja "e, to je to", to smo ostavili da publika kaže šta je. Cilj je bio da to izađe onako kako mi to mislimo kao bend i tako je i bilo, s ciljem i nadom će se to publici i fanovima svideti. Kratko nakon digitalne premijere, susreli smo se sa mnogo pozitivnih komentara od strane publike, te smo odučili da se iscimamo da uradimo fizičko izdanje koje će nama mnogo predstavljati, a naravno i publici.

Fizičko izdanje Holy Murder-a, u obliku kasete, objavljeno je uz pomoć nove izdavačke kuće NecroVoid Records. Kakva je bila vaša saradnja sa njima?

Pa da, do prvog fizičkog izdanja (kasete) došli smo uz pomoć NecroVoid Records-a, label koji je nedavno počeo sa radom. Saradnja sa njim je protekla vrhunski, jebi ga, trebalo je vremena da se ceo posao odradi, ali na kraju kad pogledaš final proizvod, vredeo je svaki trenutak čekanja. Stvarno vrhunski posao odrađen, bio sam oduševljen kad sam uzeo kasetu u ruke i odslušao je. I naravno veliki pozdrav i ovim putem za Bernada (NecroVoid), želimo mu puno sreće i još puno dobrih bendova u daljem radu i nadamo se ponovnoj saradnji na nekom od narednih izdanja.

Zanimljivo je napomenuti i da je EP dostupan za slušanje na YouTube kanalu 666MrDoom, koji je prilično popularan među fanovima doom, sludge i stoner muzike. Kakve su reakcije strane publike na vašu muziku i da li imate nekakav "feedback" sa njihove strane?

Što se tice 666MrDoom kanala, i nema nekih značajnih stvari do sada jer mislim da tu publika najviše čeka klasičan doom/stoner metal. Jebem li ga, jedini razog zašto naših izdanja ima na njegovom kanalu je to da se dođe do većeg broja pregleda i da nas čuje publika malo dalje od Srbije, tako da možda s daljim izdanjima bude nešto i bolje. Jedan zanimljiv komentar još sa prvog singla, The Enlightener, sam zapamtio i ostaće mi uvek u sećanju, a to je "Sounds like Lee Dorrian after a major stroke. Oowoowoo." Lik nas je, na ne baš lep način, doveo u dodir sa Lee Dorrian-om, ali smo se mi smejali i bilo nam je ono, do jaja, tako da eto, bar nešto zanimljivo (hahaha)....

Na EP-u se nalazi i vaša obrada pesme Cromwell, finskog doom metal benda Reverend Bizzare. Mnogi bendovi žele da se ograde od svojih uticaja želeći da stvaraju originalnu muziku, ili pak, da bar odaju takav utisak, dok drugi otvoreno stoje iza tih uticaja. Na koji način se uticaji muzike koju slušate odražavaju na Invisible Hate?

Nema ni najmanje potrebe ograđivati se od uticaja i skrivati. Mi smo odlučili da odradimo Cromwell-a na ovom izdanju kao obradu u znak zahvalnosti i poštovanja Reverend Bizarre-u, gde smo prethodno stupili u kontakt sa Kimi-jem (gitarista) i lik je bio u fazonu,” Naravno, biće mi drago da čujem!” A što se tiče uticaja na autorski rad, naravno da ne krijemo, ima ga. Ne znam koliko je primetno, to nek proceni publika i svaki komentar vezan za izdanja nam znači itekako!

Da li više voliš lajv nastupe ili studijsku varijantu i planirate li lajv promociju izdanja nakon što zabrana javnih okupljanja bude ukinuta?

Volim obe varijante, naravno. E sad, sve nosi nešto svoje, lajv nastupi su jedan od glavnih razloga zašto sve ovo i radimo i barem meni nema boljeg osećaja od onog kad se popneš na binu i podeliš energiju s publikom, a naravno i sve zajebancije koje lajvovi nose sa sobom, dok su studio i probe momenti gde smo uglavnom sami i koristimo ga za vežbu, bleju, cirku, ali su nam podjednako značajni i lajvovi i studio... Hmm, pa što se tiče lajv promocija EP-a, nisam siguran jer kontam da ćemo snimiti i album do tada (hahaha).

Kako je cela ova situacija u vezi korone uticala na vas?

Napomenuo sam to u jednom od prvih pitanja, što se benda tiče, ispalo je odlično, sve je napravljeno i snimljeno otkad je krenulo sve ovo. Što se benda tiče, sve je proteklo onako kako treba zapravo, jedino što nam je falilo i fali su lajvovi.

Ovih dana smo svedoci neke male pobune protiv striming servisa od strane mnogih popularnih muzičara, među kojima su i velikani kao što su Jimmy Page i Neil Rogers. Da li striming servisi isplaćuju muzičare kako treba i kako strimovanje utiče na muzičku industriju i muzičare?

E to ne znam, nisam upucen uopste u to, a što se tiče zarade, “veliki bendovi” verovatno dobar profit imaju. Što se tiče Invisible Hate-a, nekoliko kupovina je bilo na bandcamp-u, ali je bilo toliko da smo se počastili po kojim pivom (hahahaha)…

Koje bendove sa domaće scene najviše voliš da slušaš i preporučio bi ih slušaocima?

Uh, očekivao sam ovo pitanje. Činjenica je to da imamo mnogo dobrih bendova na sceni... Jebi ga, moraću od Kragujevca da počnem jer smatram da je Kragujevac i dan danas jedan od glavnih predstavnika rokenrola kod nas. Počeću od KBO-a i Dead Jokera-a koji su verovatno najstariji aktivni bendovi u Kragujevcu, zatim Deadly Mosh, Forever Storm i Dishumanity koji su mlađi i po stažu i po godinama, ali su svakako već više od decenije aktivni na sceni, a naravno i Motorcharge, Larska, Zyrion koji su relativno mladi na sceni, ali kvalitetom ništa manji od prethodno navedenih. Moram da spomenem i Madvro (Smederevo), Riverroth (Novi Sad), Tentacle Wizard (Novi Sad), Hit by Pain (Cacak), Space Eater (Beograd), Heretic Rites(Ratkovo)... Ima ih svakako još, ako sam nekoga zaboravio, ne zamerite (hahah)…

Koji su vam planovi za budućnost? Spremate li neko iznenađenje svojoj publici za novogodišnje praznike?

Pa ono što nam je sigurno za sada, to je singl koji će biti objavljen posle novogodišnjih i Božićnih praznika, uskoro ćemo objaviti tačan datum izlaska. To je sad na neki način poklon i iznenađenje i za same nas. A što se daljih planova tiče, nadamo da ćemo na proleće ući u studio i početi snimanje full lenght albuma…

Darko, hvala ti puno na razgovoru. Imaš li nešto što bi hteo da poručiš našim čitaocima?

Veliko hvala i vama na pozivu za ovaj razgovor, a čitaocima želim na prvom mestu zdravlje u ovoj situaciji, a naravno što više heavy metal-a i piva... I nadam se da se uskoro ponovo vidimo u punim koncertnim prostorima… Hvala još jednom i živeli!

Intervju pripremio Lazar Mladenović