Zagušljivi dim i Tina Čatlaić: Album "Plava Lily" objedinjuje poeziju i alternativnu muzikuSviđa ti se? Javi ostalima!

Zagušljivi dim tročlani je bend iz Čakovca koji traži inspiraciju u svjetovima oko nas i u nama samima. Njihova je glazba mantrično muzičko putovanje s ciljem istraživanja čudesnog, sablasnog, nepoznatog i onog što nam se čini poznato. „Dim“ u nazivu simbolizira promjenjivost i neuhvatljivost. Bend čine Martin Geček (gitara, klavijature), David Lesjak (bas, perkusije) i Nikola Švenda (bubnjevi, perkusije). 2019. izdali su debitantski album Kranjecovi krugovi pakla, instrumentalno glazbeno djelo u trajanju od 53 minute koje obiluje orijentalnim, psihodeličnim i opojnim zvukovima, a ujedno je i bogato simbolikom i sadrži filozofsku pouku koja je pojašnjena u uvodnom monologu albuma, tzv. invokaciji. Članovi Zagušljivog dima autori su i glazbe za razne predstave i performanse, među kojima je i glazba za predstavu Kralj Lear Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec. Dosad je bend predstavio svoje glazbeno stvaralaštvo u raznim alternativnim klubovima poput Močvare (Zagreb), Medike (Zagreb), Nigdjezemske (Zadar), Kocke (Split) itd.

Tina Čatlaić rođena je 26. kolovoza 2000. u Čakovcu. 2019. upisuje anglistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Još od nižih razreda osnovne škole osvaja brojne nagrade na literarnim natječajima. Ujedno se bavi i novinarstvom, bila je glavna urednica portala Udruge srednjoškolaca Hrvatske, članci su joj objavljeni na kulturnom portalu Ziher.hr, a pisala je i za alternativni čakovečki klub Prostor. Dugogodišnja je članica Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec. Objavila je dvije zbirke poezije: Gušenje polikromije (Biblioteka Insula, 2018.) i Muzej lomova (Nagrada Milivoj Cvetnić, 2019.) Sa svojom je poezijom sudjelovala u kolektivnom performansu Noć mračnog cirkusa u Prostoru i Močvari, ali i na raznim tribinama i književnim večerima. Radovi su joj objavljeni na portalima poput Kritične mase i Čovjeka časopisa. Od 2019. surađuje sa Zagušljivim dimom. 


Album Plava Lily sastoji se od 11 Tininih uglazbljenih pjesama. Studijski album temelji se na glazbeno-poetskom performansu koji su Tina i Zagušljivi dim premijerno izveli u studenom 2019. u Scheierevoj zgradi u Čakovcu u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier. Glazbu je posebno za njene stihove osmislio i izveo Zagušljivi dim, a ona je recitirala vlastite pjesme uz glazbenu pratnju benda (kao gost na albumu pojavljuje se i Marko Zidarić na pjesmama Intro i Noir). Naslovna pjesma Plava Lily nosi priču o traumama iz djetinjstva, o iskustvu bliskom smrti. Cover art stoga je inspiriran tom pjesmom i njenim motivima, ali i kostimima i maskama koje su članovi benda nosili na premijernoj izvedbi performansa. Ipak, svaka je pjesma na albumu drugačija što se tiče ugođaja i tematike; svaka je pjesma nova priča. Ova je raznolikost postignuta korištenjem različitih instrumenata (električna gitara, bas, klavijature, bubnjevi, perkusije, šargija…) i zvučnim efektima, ali i poigravanjem s tonovima glasa i načinima kazivanja stihova. Album počinje u mračnom, ceremonijalnom tonu koji se zatim mijenja i istražuje razna emocionalna i mentalna stanja. Sve u svemu, Plava Lily je album kojemu je cilj dokazati da su glazba i poezija komplementarne, da različite vrste umjetnosti mogu djelovati u harmoniji, i, naposljetku, uvući slušatelja u svijet emocija, poetičnih slika i osobnih priča koje ne kazuje samo pjesnikinja, nego ih pričaju i glazbenici.
Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva