Mlada snaga Либрарион-а predstavlja prikaz prvog dana vaše omiljene vrteške lepih novih dobrih bendova

U duhu raznih problema s kojim se suočavaju svi manje afirmisani i altenativni(ji) muzičari, put za Drugstore, mjesto održavanja Hali Gali 3 mini-festivala pod kodnim nazivom Cunami, odužio se više nego što sam želio. Mogu da zahvalim samo gustom saobraćaju što mi je omogućio da pola sata bespotrebno stojim u busu, ali ako ništa, imao sam vremena da sagledam šta me sve čeka te večeri. U suštini, dosta raznolikog zvuka, ljudi i neizbježnog haosa. Nisam uspio prisustvovati svim nastupima, ali nije mi žao, jer i te kako velike utiske imam o onim što jesam. 

foto: Iva Tanacković
Njihov rad je već pokazao da nema mnogo smisla sumnjati u materijal koji ekipa iz Zicer Inc. pravi, pa je sporedni projekt njenog člana Nihila, „Nihil and the Dopesmokers“ bio tu da pokaže šta još novo može da se ponudi. Spoj stoner-nu-metal-rap-a je nešto što nisam znao da bi trebalo da čujem. Uz pozadinu prešaranu ikonama u crvenom filteru, sve je djelovalo kao najbolji dijelovi noćne more iz filma „Suspiria“, i jako pozitivno satanistički, kako i dolikuje entitetu „Satana resavskog“. Ako dođe do potencijalne uvrede zbog ovog spominjanja čike na S, nadamo se da nećemo doživjeti neki huliganski napad koje ministarstvo kulture opravdava.

Neprijatno mi je“, sastav s kojim sam okvirno bio upoznat (a druga strana uredništva ih dobro poznaje), imao je nastup koji mi je zvučao kao najbolji momenti DEVO-a i Primus-a. Ponekad ne treba da postoji neka jasna i očigledna koherentnost, već samo čista energija, kojom su ezoterično-obučena skupina iz pomenutog sastava uspjeli da ovladaju. (Očigledno su svi Subotičani tako čudni)

Neću da budem jeftin i koristim izraze kao „najbolje za kraj“ i slično tome, ali „Gazorpazorp“ stvarno jesu bili odlični. Podigli su sve na noge, vjerovatno bi i cijelu zgradu digli da su htjeli, a kako sam čovjek koji voli da pleše i sudara se sa drugim ljudima, ne bih mogao navesti nijednu zamjerku. Došao sam da se oznojim, napokon čujem njihov nedavni singl „El Matador“ uživo i možda polomim ruku. Ipak, lomljenja nije bilo, ali za ostale stvari ne mogu da se žalim.

Pored ova tri navedena benda, nastupali su Dogs in Kavala, Savana, Larska (čujem gunđanje starijeg dela uredništva), Na5a, Stevie Whisperer i Dingospo Dali. Nažalost, nisam uspio da ih sve u potpunosti čujem, ali svakako preporučujem svima da ih poslušaju, pogotovo Dingospo Dalija, koji su mi jako lijepo iznenađenje, a tako su i bili najavljeni.

Na kraju, mogu reći da je Librarion kao podzemki entitet došao na prvi dan Hali Galija 3 da iz sjenke posmatra kako scena nastavlja punom parom i da se još više oblikuje, što je najbitnije. Nema prestanka, dobro je vrijeme za andergraund!

Pavle Banjac