Prošlogodišnji povratnički singl “Bez lica”, koji je bend Paraf objavio posle 33 ⅓ godine dobio je neočekivanu, reworked verziju koju je napravio riječki dvojac The Siids.


Dark post punk singl s prepoznatljivim zvukom Parafa i vokalom Vim Cole, The Siids su transformisali u tamni, setni elektronski pejzaž dajući mu sasvim drukčiju dimenziju.

– Naša vizija singla “Bez lica” grupe Paraf je želja da poruku o iskrenosti i neshvaćenosti prenesemo glazbeno kao da radimo svoju pjesmu. Energiju i ljutnju Parafa pretočili smo u melankoliju i svojevrsnu introspekciju koju predivan tekst i karizmatičan vokal Vim Cole nose u sebi. Najveći izazov bio je okrenuti Parafov socijalni angažman i stav u svojstvenu atmosferu The Siidsa. Paraf su dio našeg odrastanja i dirati se u njihov rad prije svega shvatili smo kao veliku čast, ali i odgovornost. Glazba i njene poruke ne smiju imati nikakva ograničenja, razlikuju se samo putevi koji ih dovode do ljudi – poručuju The Siids.

“Bez lica (Reworked)” po mnogo čemu je jedinstven poduhvat. Radi se o prvom projektu benda The Siids koji nije autorski i prvom koji nije na engleskom, nego na hrvatskom jeziku.

Takođe, radi se o prvoj zvaničnoj alternativnoj verziji neke pesme Parafa što ne čudi, jer u 44 godine postojanja ovaj bend je svoj iskaz temeljio na auteničnosti, o čemu Vim Cola kaže:

– Paraf se za razliku od svih razvijao i razvija se isključivo po svom modelu. Svoj identitet smo gradili isključivo na svojim pretpostavkama. Uvijek smo istraživali, pronalazili inspiraciju u različitim segmentima. Svaki živi organizam prolazi faze evolucije, razvija se, a bend je živi organizam koji reagira na podražaje. Imamo ideje, puštamo ih da teku… Nismo se nikad držali pravolinijskog pravca ni u životu ni u glazbi!

Paraf je prošle godine objavio četverostruku CD antologiju “Sabrana djela 1976.-1987.” kao i prošireno vinilno reizdanje trećeg albuma “Zastave”.

Oba izdanja uspešno su promovisana na regionalnoj turneji. Singl “Bez lica” (inače, jedina pesma na ovim prostorima koja ima i svoj website) uvodna je naumera njihovog novog materijala u nastajanju.

The Siids su prošle godine objavili album “Brutalist” koji je dobio odlične kritike, a bend je dobio titulu Electro&Off izvođač godine na dodeli Rock&Off nagrada.

Njihova pesma “Beats Running Down” dobila je nagradu “Ivica Vrkić” za singl godine na 41. Ri Rocku. Trenutno, The Siids rade na novim pesmama.

Zajednički projekt kultnog benda riječke rock-scene i riječkog dueta koji je oduševio prvencem odražava i onu autentičnost riječke rock-scene, jedinstvenost koja na najbolji način predstavlja Rijeku kao evropsku prestonicu kulture.