Dark Intelligence by Neal Asher je snažan podsetnik da tvrdi sf itekako ima smisla u uslovima koji vladaju na dašnjem tržištu i da takođe ima čitalaca. Samo ako se napiše kako treba.

Dark Intelligence je napisan pomalo šizofreno. Poglavlja koja posmatramo iz ugla protagoniste napisana su u prvom licu, dok su poglavlja nekoliko drugih likova koje pratimo napisana u trećem. Meni je to remetilo užitak u čitanju, ali može biti da nekome drugom neće smetati.

Što se radnje tiče, ona je zamršenija od prosečnog ASOIaF romana i to najmanje za red veličine, tako da čitalac tek pred sam kraj otkriva o čemu je tu reč, a i to tek kada se pisac smiluje da mu objasni. To samo po sebi nije loše i nije mi smetalo u čitanju.

Pomalo mi jeste smetalo pozivanje na neka pređašnja dešavanja u univerzumu zajedničkom sa ostalim Ašerovim romanima, ali kako ih pisac objašnjava i pomalo prepričava kada god se na njih poziva, čitalac nije uskraćen za razumevanje trenutnih događaja, iako bi svakako bilo bolje da je pročitao i sve prethodne Ašerove romane.

U svakom slučaju, Dark Intelligence by Neal Asher je mešavina spejs opere, post-kiberpanka i militarističke fantastike, napisana maštovito, izražajno i vođeno Klarkovom maksimom da se dovoljno napredna tehnologija ne može razlikovati od magije. Toliko sam impresioniran ovim romanom da ću se vratiti i pročitati Ašerova sabrana dela (u nekom trenutku).

Dark Intelligence by Neal Asher 5/5 and Nightflier's Seal of Recommendation.

Ivan Jovanović Nightflier