Maja Cvetković (E-PLAY) vas osvrtom na sve urađene spotove vodi kroz album "Sloboda"Sviđa ti se? Javi ostalima!

Alternativni bend E-Play sa albuma “Sloboda”, koji je nakon CD-a nedavno zaživeo i na vinilu (Long Play 2020), od ukupno sedam pesama izbacio je čak šest vizuelno upečatljviih spotova, od provokativne “Šamarčine” do naslovne pesme sa pojavljivanjem glumice Slobode Mićalović.

Govoreći o ambicijama benda prilikom rada na “Slobodi”, pevačica, basistkinja i autorka pesama Maja Cvetković je rekla da je peti album u dvodecenijskoj karijeri E-Play-a “definitivno najozbiljniji poduhvat i to u svakom smislu, od tekstualnog, muzičkog, pa do produkcije”, koju potpisuje Voja Aralica. Tu ozbiljnost E-Play je pokazao i spotovima sa “Slobode”. Pogledajmo ih redom, ali od poslednjeg ka prvom.

foto: Dejan Lalić
Spot “Uzmi mi sve”, autorsko delo E-Play gitariste Nemanje Veimirovića, pratio je u junu objavljivanje “Slobode” na vinilu, a snimljen je u Beogradu, u bendovskoj “prostoriji za vežbanje tokom pandemije”. Ukratko, Maja, Nemanja i bubnjar Goran Ljuboja Trut u akciji.“Sloboda” reditelja Vuka Protića je bila spotovska premijera za Slobodu Mićalović, poznatu po brojnim ulogama u pozorištu kao i u filmovima kao što su “Zona Zamfirova” i “Na mlečnom putu”, ili seriji “Koreni”. “Prva asocijacija za poziv koji je usledio Slobodi je bilo njeno ime, koje je isto kao i ime naše pesme. Jako je lepo sarađivati sa glumicom koja se i dalje razvija, koja je svakim danom sve bolja i bolja, i koja i dalje iskreno voli umetnost i veoma je za nju požrtvovana”, objašnjava Cvetković.Za “Pristanište” (ponovo reditelj Vuk Protić) bio je potreban prostor u Beogradu ograđen zgradama, koji bi predstavljao zatvor. Bend se naposletku odlučio za, do sada u javnosti malo viđen, unutrašnji trougao između Kulturnog centra Beograda (KCB), Dvorane KCB-a i palate “Albanija”. Maja kaže: “Ovaj put je scenario bio vezan za naziv samog albuma. Hteli smo da predstavimo ograničavanje slobode koje na kraju uvek rezultira unutrašnjim nezadovoljstvom”.U “Šamarčini” Vuka Protića, Maja i tadašnja prateća pevačica Kristina Jovanović pokrivene su fascinantno uverljivim ožiljcima, koje je uradio majstor za specijalne efekte Sendy Kumalakanta. Uloga nasilnog muža/dečka poverena je prijatelju benda, muzičkom menadžeru Draganu Novičiću, kao majke se pojavljuje rok novinarka Branka Glavonjić, dok su nemi posmatrači nasilja Nemanja i Trut. “Konstantno smo bili izloženi vestima o nasilju u porodici. Samim tim, došli smo na ideju da predstavimo jednu klasičnu srpsku priču nasilja u porodici i da damo podršku a i poruku da se može izaći iz ‘začaranog kruga’ u kome se žene nalaze”, ističe Maja.“Jedan deo spota snimljen je u Beogradu, a drugi deo u carinskoj zoni u Sremskoj Mitrovici i hvala svim zaposlenima u carini koji su bili sa nama tog dana. Kako je snimanje bilo u svitanje, znam da im nije bilo lako da ustanu u 3 ujutru i dođu na radno mesto pre radnog vremena. Na snimanju smo se prilično smrzli, ali smo hteli da dobijemo to prirodno sivilo i plavetnilo koje je zamislio naš snimatelj Luka Trajković”, kaže Maja o “Srešćemo se neki drugi put”.“Pokušali smo da audio emociju prenesemo na platno i to nam je pošlo za rukom tek kada se ekipi priključio igrač Vladimir Čubrilo koji je svojim posebnim i veoma emotivnim igranjem doprineo pesmi (‘Da budemo samo dobro’). Kostim za ovu priliku osmislila je Biljana Grgur. Trebalo je uklopiti igru, kostim, bend, vodu, pesmu i emociju u jedan isti vizualni sklop na nekoliko stepeni ispod nule. Mislim da se trud i smrzavanje definitivno isplatilo. Video rad potpisuje Milan Radojčić sa kojim već duže vreme savršeno sarađujemo“, kaže Maja.Bez spota ostao je samo “Japan”.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva