Autore ove serije nije bilo blam da se okoriste o 30 različitih uticaja i pop fenomena koji su se nametnuli u poslednje vreme ne bi li sočinili serijski program koji se, ruku na srce, lako, brzo i protočno gleda ne ostavljajući utisak bljutavosti i „većviđenosti“. Međutim, oseća se potreba da se od ovoga napravi neki surogat „Strendžer tingsa“ koji će biti namenjen nešto starijoj tinejdž publici s obzirom da nema libljenja od psovki i otvorenih seksualnih konotacija.

Dakle, umešajmo u miks pre svega sentiment te serije, dodajmo malo kingovskih motiva u vidu apatije učmalog američkog mestašceta, pozajmimo ponešto od kultnog filma „Keri“ (da ne kažem otovoreno ukradimo), upletimo glumce iz popularnog horora „It“ i začinimo sve nekom tinejdžerskom melodramom ala „13 reason why“ ili „My so called life“ i u suštini dobili smo dosada neviđeni žanr „tinejdž superhero oridžin stori“.

U suštini, ovo je priča o tinejdžerki Sidni koja, usred borbe sa tipičnim sazrevalačkim buntom i zbunjenošću, kao i porodičnom tragedijom, mora da se suoči i sa postepenim otkrivanjem kakvih supermoći koje poseduje, a koje je probližavaju nekom liku iz Kronenbergovih „Kontrolora“. Uz sve to ide tipična bljuzga otkrivanja svoje seksualne orijentacije, emotivno i fizičko sazrevanje koje je, tipično, u koliziji sa učmalom sredinom i sl.

Sve je to lepo snimljeno, solidno odglumljeno, pre svega od mlađahne Sofie Lilis, ne diči se originalnošću, ali poznatost motiva čini da se kroz ceo ovaj proces lakše sklizne.

Slobodan Novokmet