Dejan Stojiljković: Dukat za lađaraSviđa ti se? Javi ostalima!

Drevni Grci su običavali da pokojnika u zagrobni život prate sa novčićem pod jezikom, kojim bi platio skeledžiju preko Stiksa. Ali ukoliko Haron ne bi bio plaćen, nemirne duše bi ostajale da lutaju i traže osvetu za svoj nemir.

Stojiljković Dukatom za lađara na svojevrstan način nastavlja svoju fantastično-istorijsku sagu tamo gde je stao sa Olujnim bedemom i pravi narativni most ka sledećoj knjizi serijala.


Kosančić vida rane sa Boja na Pločniku u svom dvoru. Zmaj od Radana kotrlja teške misli na granici Lazareve kneževine kada mu verni sluga donosi vest o lokalnoj nesreći. Đurđija, mlada devojka iz sela u blizini dvora Kosačkog vojvode, je oduzela sebi život. Riđokosa lepotica je bila vezana za Ivana Kosančića njegovom naklonošću i jednom pričom iz prošlosti koja uključuje i moćni mač Zmajevac.

Ubrzo, pročuje se glas da se Đurđija vratila sa one strane, da se povampirila i da nema nimalo dobre namere prema doskorašnjim komšijama koji je sahraniše u neobeleženi grob.

Ova Misterija će staviti na probu Kosančićevu veru i od njega će biti zatrsžena ogromna žrtva da bi zaustavio zlo. I mnoge tajne iz prošlosti če pustiti svoje pipke ka slavnom vojvodi.

U ovom kratkom romanu, Stojiljković više nego u njegvovim prethodnicima kombinuje istoriju sa fantastikom i narodnim mitovima. Pod njegovim perom oživljavaju vile i demoni koji ukrštaju oružja i spremaju se za odsudnu bitku.

Svojim malim obimom, ovaj roman ipak donosi dovoljnu količinu atmosfere i razvija likove u skladu sa situacijama kroz koje prolaze. Sve se brzo odvija i nema mesta za neke velike pauze u čitanju, materija se prosto guta i na kraju ostajete gladni za još priča o vitezovima reda Zmaja.

Ono što mi možda najviše godi u Stojiljkovićevom pisanju, su snažni dijalozi. Oštri snažni, ponekad zagonetni, a ponekad zastrašujuće direktni.

Pisac koji najviše pretenduje da ponese nadimak "srpski Tolkin" nastavlja sa odličnim kreiranjem jednog fantastičnog sveta utemeljenog u stvarnosti koji se bliži neizbežnom kraju u krvi i nasilju. Zapravo, isko je ovaj narativ smešten iza Olujnig bedema, Dukat za lađara je začetnik zamišljenog petoknjižja jer je ranije objavljen kao pripovetka i pod imenom Iza brega u Niškoj gradini 2007. godine.

Dukat za lađara je na prepad osvojio čitaoce i nedugo posle izlaska je ubedljivo prvi na listama najčitanijih naslova.

Nikola TaskovićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva