10 najboljih pank gitarista



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Čistunci roka preziru ovaj žanr, optužujući ga da je infantilan, idiotski i prelak za prave instrumentaliste, iako poseduje najčišći i najsiroviji muzički izraz kad je u pitanju rokenrol muzika. Genijalna jednostavnost od tri akorda koji se besno ponavljaju, savršeno predstavljaju nadrealnost modernog društva i uvek dobro zvuče uživo, šta god muzički puritanci mislili o tome - piše Jack Whatley u svom članku za Far Out Magazine.

Zahvaljujući tome, punk gitariste često nazivaju amaterima i inferiornim muzičarima. Iako ne tvrdimo da bi recimo Bili Džo Armstrong (Billie Joe Armstron) pobedio Džimija Hendriksa (Jimmy Hendrix) u gitarskom obračunu, punk instrumentalisti nepravedno izvlače deblji kraj. Zato smo spremili listu 10 najboljih punk gitarista, čiji talenat ne dozvoljava da budu ignorisani.


10. Raymond Ian Burns (The Damned)

Gitarista Rejmond Jan Barns, šarmantnim osmehom zaradio je nadimak “Captain Sensible”, a svojim pristupom na pesmama “Neat Neat Neat” i “New Rose” napravio je poseban zvuk po kom je postao prepoznatljiv. Kada se na to doda upečatljiva scenska pojava i ekspresivan nastup dobijemo prvog pankerskog gitarističkog heroja.

9. Brian Baker (Minor Threat, Bad Religion, Dag Nasty)

Ako iza sebe imate staž u legendarnom punk bendom onda ste već omiljeni u ovim krugovima. Ako pak imate tri hardcore benda iza sebe verovatno se zovete Brajan Bejker. Svoje prste umešao je u rifove Bad Religion-a, Dag Nasty-ja i Minor Threat-a. Sa energijom svojstvenoj pankerima, ali i neverovatnim smislom za melodije on se našao na devetom mestu liste.

8. Steve Jones (Sex Pistols)

Jedan od originalnih članova Sex Pistolsa, benda koji će definisati jednu generaciju, Stiv Džouns ostaje stub muzičke scene, autentičan i snažan kao što je uvek i bio. Snimak na kom nastupa sa maramicom na čelu u rupičastoj majici ostaće zapamćen kao legendarni momenat televizijske neposlušnosti.

7. Poison Ivy (The Cramps)

Jedno od najprepoznatljivijih punk lica je Poison Ivy. Polovina kreativnog dua koji su The Cramps pretvorili u ultimativne psychobilly-acid-punk heroje, imala je uvek određen šarm o kom su njene muške kolege mogle samo sanjati. Spojila je pank sa mračnim primalnim korenima rokenrola, bluza i kantrija, a uz sado-mazo kostime i zapaljivu pirotehniku na sceni, postala je muzička ikona jednog vremena.

6. Greg Ginn (Black Flag)

Vođa i glavni kantaoutor Black Flag-a, Džin je često opisivan kao kum punk rock scene. Britak i glasan zvuk ritam gitare je super, ali čim dobije priliku da se pokaže u gitarskom solou, njegova virtuoznost dolazi na videlo. Posebno, ako ste spremni na fizički obračun sa publikom koja ne misli isto.

5. Ron Asheton (The Stooges)

Ultimativni punk gitarista pre nego što je punk uopšte postojao u formi u kojoj ga danas poznajemo… Sa Stogooes je pravio ultimativne rifove za sva vremena, a koncerti originalne postave na kojima je kao scenski rekvizit koristio naci uniforme uz autodestruktivni tretman svog instrumenta postali su deo rok mitologije. Oformio je The Stooges sa bratom Skotom i Igijem Popom, a tokom brze i zapaljive karijere utabali su put mnogim punk bendovima koji će tek nastupiti.

4. Dr. Know (Bad Brains)

Heroj crnog pank zvuka Geri Miler (Gary Miller) možda je univerzalno najtalentovaniji gitarista na našoj listi. Uspeva da transformiše svoju veštinu kroz žanrove – od panka preko hard roka i hard-corea do fanka i regea, ali nikad ne žrtvuje vlastitu prepoznatljivost.

3. Mick Jones (The Clash)

Jedan od glavnih razloga uspeha The Clash-a na listi najuticajnijih punk bendova, sigurno je njihov genijalni gitarista Mik Džouns. Njegov bend sjajno je hodao po tankoj liniji između komercijalne i underground muzike, a Mik je u svom zvuku spajao nespojivo ostavljajući jedinstven trag u istoriji rok gitare...

2. Johnny Thunders (New York Dolls, Heartbreakers)

Džoni Tander je ikona žanra ne samo zbog srceparajućih pesama, nego i zbog mogućnosti da numerama od tri akorda da dušu. Bio je član ”New York Dolls-a” jednog od najbitnijih proto punk bendova, lider kultnih The Heartbrakers-a i prvi heroj njujorške CBGB scene. Završio je onako kao je svirao – brzo i žestoko, nažalost i prerano.

1. Johnny Ramone (The Ramones)

Arhetipalni pankeri u kožnim jaknama i poderanih farmerki The Ramones imali su i pesme koje mogu privući publiku. Udarna sila iza njihovih hitova bio je kontroverzni gitarista Džoni Ramon, koji je zajedno sa svojim detinjastim kolegama iz benda, napravio prepoznatljiv zvuk Nju Jorka. Mnogi su ga pokušali kopirati ali i dalje niko nije uspeo u tome.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva