“Kad me ljudi pitao jesam li studirao film, odgovorim im – ne, ja sam gledao filmove… Ja sam student filma koji svoje studije odrađuje u bioskopskoj dvorani. Diplomiraću onog dana kad umrem” – izjavio je svojevremeno Quentin Tarantino.

Empire magazin je 2008. zatražio od Tarantina da sastavi svoju listu najboljih filmova svih vremena. Izbor nije bio lak i jednom ovakvom poznavaocu filma sigurno je trebalo dosta vremena da odabere samo 11 naslova.

Ono što ne iznenađuje je da se na vrhu liste nalazi kultni film Serđa Leonea “Dobar, loš, zao”: “Kada je reč o filmskim rediteljima šezdesetih koji su izvršili snažan utjicaj na reditelje u devedesetima i dvehiljaditim, verujem da se upravo Leone mora naći na vrhu. Ne ideš mimo Leonea – započneš s njim.”

Tarantinova lista uključuje klasike koji ne iznenađuju, kako što su Skorsezeov “Taksista”, Spielbergova “Ajkula” ili nema drama “Pandora’s Box”, ali ima i iznenađenja, kao što je “Five Fingers of Death” (Jeong-Chang-hwa). Zanimljivo je da je upravo ovaj film poslužio kao inspiracija za poznati smrtni udarac od 5 tačaka u Tarantinovom filmu "Kill Bill".

Pročitajte i...

Tarantino napravio listu omiljenih pesama iz svojih filmova