Trip-hop pioniri iz Bristola izdali su audio-vizuelni mini album “Eutopia“. Prvi novi Massive Attack materijal nakon četiri godine nastao je za vreme izolacije.

EP je objavljen u audiovizualnom obliku, a sastoji se od tri pesme za koje muziku potpisuju Massive Attack, Young Fathers, Algiers i Saul Williams. Možemo čuti i Christianu Figueres, autorku UN-ovog pariškog sporazuma oko klimatskih promena, teoretičara Guya Standinga te profesora Gabriela Zucmana koji stoji iza poreza na bogatstvo u Americi. Svaku pesmu prati vizual koji je radio Mario Klingermann.

“Eutopia” nije pravopisna greška. Elementi EP-ja, njegove ideje nisu samo povezani sa naivnom predstavom o idealnom i savršenom svetu već poziva na hitne i konkretne promene da se izgradi nešto bolje. Da ne ostane sva na rečima muzici, potrudili su se i sami članovi benda koji su dali deset hiljada funti za hranu medicinskog osoblja koji se bori protiv virusa. Takođe su podržali proteste “Crni životi su važni” (Black Lives Matter) u rodnom Bristolu. Pozdravili su rušenje spomenika trgovcu robljem Edward Colston-u.

U izjavi su rekli kako je izolacija pokazala najbolje i najgore apsekte čovečanstva.

“Sarađujući sa troje stručnjaka stvorili smo sonični i vizualni dijalog oko ovih globalnih i strukturalnih problema”, ističu Massive Attack.

Poslušajmo...