Alternativna i andergraund kultura je često na margini društva. Ništa neobično, to joj je i priroda. To je prosto kao paralelni svet koji postoji uporedo sa "glavnim tokom". Ipak, povremeno dolazi i do upliva ove kulture u mejnstrim. Zapravo, dobar deo pop kulture je ponikao upravo iz andergraunda.

Naš strip "Zečje uho", koji smo objavili krajem 2019. je imao zanimljiv put. Kako pripada andergraund stripu, očekivano, bio je prihvaćen od strane čitalačke publike koja je otvorena za nove i drugačije stripove, koja voli da pročita i nešto van okvira opšte poznatih škola stripa (italijanska, američka, francusko-belgijska). Sa druge strane, domaći specijalizovani mediji nisu poklonili previše pažnje ovom izdanju. Sa treće, i što je najzanimljivije, "Zečje uho" je našao put do najstarijeg dnevnog lista na Balkanu - Politike.

U okviru rubrike "Subjektivni kadar tri" posvećene stripu u ovom dnevnom listu, 24. aprila 2020., osvanuo je i prikaz našeg izdanja čiji je autor Igor Stanojević.


Kada smo pripremali ovo izdanje bili smo svesni da će njegov domet biti ograničen, pre svega imajući u vidu konzervativnost domaće strip publike ali i zbog priče koja je neobična. Pa ipak, strip je rađen sa puno pažnje i referenci preko kojih smo želeli dodatno da iskomuniciramo sa čitaocima na (ne)svesnom nivou stvarajući kompletniji utisak.

Zato je pravo zadovoljstvo kada naiđemo na osobu koja je u punoj meri prepoznala naše želje, na pravi način doživela ovu priču i poželela da jedan andergraund strip predstavi široj publici. Pa, hajde da bez daljeg odugovlačenja damo reč Igoru.


Podsetimo se, Zečje uho je strip koji je objavljivan na našim stranicama u tri nastavka tokom decembra meseca 2019. Strip čija se priča morala završiti do kraja pomenute godine i koja je čekala baš naš magazin (!). Strip koji će po estetici najviše značiti svima onima koji su odrastali na Bonelijevim kiosk izdanjima.

O čemu se radi

Slučajno poznanstvo dvojice italijanskih turista na jednom jadranskom otoku 1989. godine pretvoriće se u malu šetnju zbunjujućim pejzažem do nečega što se zove "čudna stijena". Mala šetnja ali neponovljiva avantura odvešće naše junake Fabrizzia i Burralema u specifičan splet iskustava koja će obilježiti njihove najbolje godine i kraj jedne zanimljive decenije.

Priča koja je čekala trideset godina da bude doživljena na kompjuteru. Ovo je priča o prijateljstvu, ljubavi, jednom zecu ali i porocima koji su obilježili čitav jedan period. Priča... nakon koje će sve biti nekako isto... ali i nekako bolje.


Ukoliko su vas ovi redovi zaintrigirali, pozivamo vas da strip pročitate na ovoj stranici i sami doživite ovo neobično iskustvo.

Na kraju svog osvrta Igor konstatuje: "Ipak, ostaje žal što se ova tekstura nostagije nije mogla osetiti i pod prstima". I evo za Igora, i sve ostale koji bi da ovu priču dožive i "pod prstima", otkrivamo da je u planu štampanje ograničenog tiraža ovog stripa.

Do novih pustolovina...