Nema mnogo serijala u svetu stripa koji mogu da se pohvale popularnošću i uticaju na ovaj medij kao što je slučaj sa Sendmenom britanskog pisca Nila Gejmena.

Prvobitno Sendmen je izlazio u periodu između 1989. i 1996. godine i sadržao je 75 epizoda. Prikvel od 6 poglavlja je pod nazivom Uvertira izašao 2013. godine. Izdavač je čuveni DC pod logom svog odeljka za odrasliju publiku - Vertiga.

Sendmen je priča o Snu, o Morfeju – gospodaru snova, personifikaciji svih priča ikad odsanjanih. Ovo biće može da se pojavi u beskonačno mnogo formi, ali najčešće bira lik visokog, bledog muškarca raščupane kose, ogrnutog plaštom noći.


Priča serijala počinje 1916. godine, kada grupa sledbenika crne magije zarobljava Morfeja i time stvara nered u Snevanju. Gospodar snova ostaje u ropstvu sve do 1988. kada napušta svoju tamnicu i kreće u pohod koji za cilj ima povratak njegovih nad božanskih moći.

Saga o Morfeju je jedna od najkompleksnijih u svetu devete umetnosti i njenim raščlanjavanjem i objašnjivanjima mogao bi da se stvori jedan potpuno novi književni serijal. Jer, Nil Gejmen je u svoje najpoznatije čedo utkao toliko mnogo. Smenjuju se legende svih naroda i religija, arhetipovi, metafore, socijalne kritike, bajkoviti elementi, priče o ljubavi i mržnji i misteriji. Kraj spiska ne postoji.

Borba Morfeja za povratkom svojih moći je samo početak koji je rodio sve nadolazeće narative. Jedan broj priča u serijalu uopšte i nema naslovnog junaka za protagonistu, već mu prepušta ulogu posmatrača i svedoka.

Sendmen golica sve aspekte mašte i funkcioniše kao fantastika i kao horor. U njegovom univerzumu se može naleteti na neke klasične DC junake, ali to nikako ne znači da Sendmen prilazi i blizu superherojskom žanru. On zapravo žanrovsko opredeljenje i nema, uvek je bio priča za sebe.

Gejmenova priča je vanserijska i vanvremenska. To potvrđuje i mesto na listi bestselera Njujork tajmsa. Međutim, kad je reč o crtežu, a naročito originalnom koloru – Sendmen ne ispunjava standarde remek dela. Može se reći da je stil većine crtača, koji su sa Gejmenom stvarali serijal, vrlo sugestivan, ali posao koji su pojedini odradili više liči na skiciranje. Tako da je sa tog aspekta priča o gospodaru Snevanja tek prosečna.

Gejmen ispreda magičnu priču o više svetova koju pravi ljubitelji stripa, ali i fantastike, mitologije i horora, ne smeju da propuste. Težina koja ostaje za Sendmenom, kvalifikuje ga za mesto u srednjoškolskim lektirama kao obavezno štivo u proučavanju književnosti.

Na srpskom Sendmena možete naći u deset trejdova koje su objavili Beli put i Darkvud.

Nikola Tasković