Rock & Rule” je kultni animirani rok mjuzikl iz 1983. godine. Jedan je od retkih crtanih namjenjen odrasloj publici tog vremena. Krenite na put u post-apokaliptični svet u kome žive mutanti za vrijeme Trećeg Svetskog Rata. Naučno-fantastična vizija u kojoj rokenrol još nešto znači.

Oni koji su čuli za ovaj crtani, najverovatnije su saznali za njega zbog učešća legendi Lou Reed-a i Debbie Harry (Blondie) koji su napisali pesme za ovu priliku.

Rock & Rule” je koštao neverovatnih 8 miliona dolara (nečuveno za crtani iz osamdesetih) i zamalo je uništio kanadski Nelvana studio. Film je zaradio samo 30.379 dolara (!!!) i ušao u istoriju kao jedan od najneprofitabilnijih crtanih ikad. A mislio sam da nema većeg gubitnika od Final Fantasy The Spirits Within iz 2001.



Kako portal Zavisne piše, film je pravi rok spektakl. Imamo ostarelog Moka koji je spreman da priziva demone samo da ponovo bude slavan. Za to mu je potrebna Angel i njen jedinstven glas. To je samo deo avanture koja vas čeka u Nuke York gradu.

Ovaj animirani film kao da je bio uklet od samog starta, jer je prva verzija izgorala u požaru. Iz tog razloga je bilo teško napraviti kućno izdanje. Na crnom tržištu se pojavilo ilegalno izdanje na VHS-u. Pogrešno su pripisivali ovaj film kultnom režiseru Ralph Bakshi-u (Fritz The Cat, Cool World). Pravi režiser je Clive A. Smith, jedan od osnivača Nelvana studija.

Takođe je važno napomenuti da je “Rock & Rule” prvi animirani film koji je koristio cgi tehnologiju (kompjuterski generisane slike). Ako vas zanima još detalja o ovom zaboravljenom klasiku, pogledajte i dokumentarac o snimanju.