Pevač nekadašnje grupe „HIM“, Ville Valo, je u ponoć 19.3.2020. godine na oduševljenje obožavalaca širom sveta objavio EP sa tri pesme pod nazivom „Gothica Fennica Vol. 1“.


Otkako je bend zvanično prestao da postoji 31.12.2017., Valo je nastavio da se bavi muzikom kao pevač kultnog finskog šlager benda „Agents“ sa kojim je već sarađivao 1999. godine. Album pod imenom „Ville Valo & Agents“ je objavljen 15.2.2019. godine i nakon svega nedelju dana postao je „zlatan“. Bend je dobio i „Emma nagradu“ za najbolji šlager album.

Međutim, ono što niko nije naslućivao jeste da će da objavi novu muziku bez prethodne najave i nagoveštaja, i to pod imenom „VV“.

Omot EP-ja jeste tradicionalni logo grupe „HIM“ poznatiji kao „heartagram“, samo sada modifikovan slovom „V“ unutar samog znaka što nam govori da je Ville Valo ipak „tu“ i da ipak ne želi da ga „ubije“. Već na prvi pogled, omot je nagoveštavao muziku kakvu bismo očekivali i kada bi EP bio potpisan kao „HIM“ .

Pesme „Run Away from the Sun“, „Salute the Sanguine“ i „Saturnine Saturnalia“ objedinjene su nazivom „Gothica Fennica Vol. 1“ što nagoveštava još objavljenih pesama u budućnosti.

Jedina tema ovog EP-ja jeste ljubav o koja je bila dominantna i u muzici grupe „HIM“. Da ćemo da slušamo muziku sličnog kova i tokom njegovih samostalnih izdanja uverio nas je i dobro poznati melodični spoj gitara sa distorzijom i klavijatura u dve sporije i jednoj bržoj pesmi.

Ni za jednu od triju pesama još uvek nije snimljen spot i pitanje je da li će uopšte biti snimljen neki.

Predvideti budućnost objavljivanja nastavka ovog sjajnog EP-ja je trenutno nemoguće. Autor duže vreme ne daje intervjue i ne oglašava se na internetu po ovom pitanju.

Nama ostaje da mu se zahvalimo na novoj muzici koja nas je obradovala i da se nadamo da će u bliskoj budućnosti biti još ovakvih izdanja.

Ilija Najdanović