Džon Lenon bio je kantautor koji je imao ogroman uticaj na sve oko sebe. Neki žanrovi, kao što su psihodelija i avangardna muzika ne bi bili isti bez njega. Iznenadujuće, njegov uticaj proširio se i na remek delo horor romana Stivna Kinga “The Shining” (Isijavanje), piše Cheat Sheet.


“Isijavanje” je jedna od Kingovih najpoznatijih knjiga. Naslov knjige odnosi se na natprirodne sposobnosti koje dele neki od njenih likova. Termin je bio, verovali ili ne, inspirisan Lenonovim hitom “Instant Karma”.

Kao solo umetnik, Džon je često stvarao nekonvencionalnu muziku. “Instant Karma!” jedna je od njegovih “pristupačnijih” solo pesama i verovatno je zato postala tako veliki hit. Deo njenog uspeha svakako je bio i u catchy refrenu “Svi sjajimo!”.

Kad je Lenon pisao tu pesmu, verovatnonije razmišljao o horor romanima. S druge strane, King nikad nije krio da je slušao muziku dok je pisao svoje knjige. “Trenutna Karma!” uspela je da izvrši znatan uticaj na “Isijavanje”. Refren pesme inspirisao je koncept “isijavanja” koji je ključan u romanu. Na neki način ideja da je “Instant karma!” inspirisala horor roman itekako ima smisla, jer je to pesma puna predosećaja u svojim stihovima.

Značajno je i da je knjiga tokom kreativnog procesa menjala naslove. King je prvobitno želeo da knjizi da vrlo sličan naslov – “Shiner”. Međutim, neko mu je ukazao da se termin “shiner” ponekad koristi kao uvredljiv za crnce. Zato je King odlučio da promeni naslov. Ali, u svakom slučaju, bila je to referenca na Lenonovu pesmu.

Nažalost, u čuvenoj filmskoj adaptaciji “Isijavanja” ne spominju se “Instant Karma!”, Džon ili Beatlesi. Medutim, franšiza “The Shining” nije završena. King je ispratio “The Shining” nastavkom: “Doctor Sleep”. A King je poznat po tome što u svojim romanima često ima reference na svoja prethodna dela koje služe kao uskršnja jaja njegovim fanovima fanove. Elem, u romanu “Doctor Sleep” postoji upravo referenca o Beatlesima koja se može lako protumačiti kao priča o poreklu “Isijavanja”.

Deni Torens, glavni lik iz “Isijavanja”, prolazi kroz sablasne nesreće u romanbu “Doctor Sleep”. U jednom trenutku čuje nekoga kako svira pesmu Beatlesa “Not a Second Time”. I sve je jasno. Denija su i ranije napadali duhovi i ne želi da to doživi po drugi put, pa upotreba pesme “Not a Second Time” odražava njegove emocije. Međutim, na drugom nivou, ova referenca mogla bi da bude pokušaj “povratka kući”. “Isijavanje” je inspirisano pesmom koju je napisao Džon, pa je možda zato King odlučio da referira drugu pesmu koju je napisao Džon. Pametna zagonetka ili puka slučajnost? To morate da odlučite sami…