Pozorište mladih je sinoć (6.3) na svojoj bini imalo nešto drugačiji repertoar. Niz instrumenata na bini, sve oznake benda Riverside na njoj, ukazivali su na to da publiku očekuje prog rok veče, a sedeća mesta su definitivno bila kontast tome. Pre početka koncerta provlačilo se pitanje kako uopšte sedeti na koncertu benda čija muzika i nije baš za sedenje.

foto: Strahinja Rupnjak
Bend se oko 21 sat popeo na binu, dočekan ovacijama publike i koncert otvorio pesmama sa najsvežijeg albuma "Wasteland" - "Acid rain" i "Vail of tears". Iako bend uspeva da nema veliku razliku između studijskog i lajv zvuka u tehničkom smislu, ove dve pesme kao da su uživo dobile novu dimenziju, te su zvučale daleko moćnije nego snimak.

Frontmen i basista benda Mariusz Duda poželeo je publici u Novom Sadu dobro veče na srpskom, što je izazvalo aplauz i ovacije, kao i svaki put kada bend shvati da te dve reči na maternjem jeziku publici znače, jer pokazuju da je bendu stalo do toga što svira ovde.

"Novi Sad je grad prelepih devojaka. Drago nam je što smo ovde. Ovo je jedini prostor koji smo mogli da nađemo, te možete udobno da sedite dok pratite koncert", rekao je Mariusz u jednom od svojih prilično šarmantnih obraćanja publici.

Ovaj frontmen sa publikom održava sjajnu, kako verbalnu, tako i neverbalnu komunikaciju, a za uzvrat ga okupljeni ispred bine prate u stopu. Njegov pristup je iskren i komunikaciju s publikom ne održava samo "reda radi".

"Prošle godine imali smo zadovoljstvo da sviramo u vašoj prestonici", počeo je Mariusz, potom upitavši ko je bio prošle godine, ko je tu prvi put, kao i da li ima nekog ko je ovaj bend u Srbiji slušao pre mnogo godina, a potom i dodao:
"Zadovoljstvo nam je da pevamo na engleskom, ali mi smo Sloveni, tako da smo svi ovde jedna velika porodica. Odlučili smo da u okviru turneje ponovo posetimo Balkan. Onda se plan proširio na Španiju i Italiju... Italiju smo prekočili".

Nakon što je dovitljivi komentar nasmejao publiku, pevač ovog benda dodao je da je ovo poslednji deo "Wasteland" turneje, te da obećavaju da se sledeće godine neće pojaviti sa istim repertoarom. On je istakao i da su se prošle godine predstavili kao zvanični trio, ali da su sada zvanični kvartet i predstavio novog gitaristu Macieja Mellera.

Nakon toga su nastavili sa sviranjem, a publika je, između ostalih, imala priliku da čuje "Conceiving you" i "Second life syndrome" sa istoimenog albuma.

Da pozorište, bez obzira na sedeća mesta, uopšte nije bilo loš izbor, dokazala je akustika koja ne samo da je učinila da bend zvuči sjajno, već da i glas publike u pesmama poput "Left out", u kojoj su prisutni, kao hor, pevali melodijsku deonicu čak i kada je Mariusz počeo da peva tekst, zvuči tako gromoglasno da tera na jezu.

Osim sjajne komunikacije sa publikom, vidi se i sjajna komunikacija između članova benda. Njihova hemija je osetna, primetno je da vole to što rade i da se odlično zabavljaju na bini - što su dokazali i osmesi koje nisu skidali s lica.

"Riverside je muzika kontrasta. Ponekad sviramo žestoko, a ponekad smo samo fini momci. Sada bismo da odsviramo nešto blaže. Ova pesma govori o apokalipsi", rekao je Mariusz, izazvavši smeh publike i najavio pesmu "Guardian angel", koju je bubnjar iskoristio da odmori i na bini ostavi trojac.

Pre izvođenja naslovne pesme poslednjeg albuma, Mariusz je objasnio da je ovo studijsko izdanje inspirisano špageti vesternima i zatražio od publike da peva, demonstrirajući svoj "ženski glas".

"Znam da nekad, kad sedite na koncertima, želite da se osetite što udobnije, kao da ste kod kuće sa svojim super-duper-haj-faj zvučnicima, sa čašom vina i zatvorenim očima... Ali ne. U poslednje vreme pokušavamo da vas zamolimo da pevate", objasnio je, a publika je predlog oberučke prihvatila. Nakon objašnjenja je rekao prisutnima da budu spremni da ovu deonicu otpevaju "za nekih sedam minuta", što je ponovo izazvalo salve smeha.

Atmosfera tokom izvođenja ove pesme, apsolutno je odgovarala prostoru u kom je bend svirao. Zaista je bilo kao u pozorištu. Rotirajuća bela svetla u tmini i mračne siluete muzičara činile su da sve izgleda kao postapokaliptična scena.

Pesmama "The depth of self-delusion" i "Panic room" bend je zatvorio zvanični deo koncerta. Tokom poslednje pesme bend je imao još jednog člana za basom, te je Mariusz istakao da su "sad zvanično kvintet", a publika je odlučila da je dosta sedenja, te se kompletna sala podigla na noge.

Nakon odlaska benda sa bine, prisutni su bili rešeni da ih vrate na "daske koje život znače". Aplauz i ovacije u i dalje stojećem položaju bili su neprestani i zaglušujući, ne jenjavajući ni u jednom momentu. Bend je na binu izašao i odsvirao pesmu sastava Pink Floyd - "Wish you were here", koju su posvetili svom prerano preminulom gitaristi.

Za kraj je odsvirana pesma "The day after" kojoj je prethodio jedan od najbitnijih životnih saveta - "budite ujedinjeni i budite dobri ljudi".

foto: Strahinja Rupnjak
Bend je nakon završetka koncerta još neko vreme ostao na bini jer prisutni nisu prestajali da ih nagrađuju aplauzima. U tim momentima je jos istaknutija bila povezanost Riverside-a sa publikom, kao i očigledna činjenica da u ovom slučaju zadovoljna publika definitivno čini zadovoljne muzičare.

Jelena Ostojić