"Naska" je verovatno jedna od na mene najuticajnijih epizoda "Martija Misterije", svakako u trenutku čitanja, kada sam bio osnovnoškolac. Sada mi je teško da vraćam film i pokušavam da se prisetim kada sam je tačno čitao, ali svakako sam je svojeručno kupio na kiosku i bila mi je među omiljenima sve dok sam i čitao stripove iz Bonelijeve kuhinje, što će reći do neke '96. godine - pre nego što sam im se vratio desetak godina kasnije.

Onomad sam pominjao da je MM ostario iznenađujuće dobro. Pitanje je da li je to zbog scenarističke vizije njegovog tvorca i autora koji su radili na serijalu, ili zbog okolnosti u kojima se svet ponovo nalazi. Što bi rekao Raste Koljević, "Ča je vrime vengo pljosnat krug." Tako se i "Naska" bavi posledicama katastrofalnog sukoba istočne i zapadne civilizacije - kako u dalekoj prošlosti stripa, tako i u stripovskoj sadašnjosti, ali i u aktuelnom trenutku kada je strip bio na kioscima, ali i u aktuelnom trenutku u kojem ja taj strip ponovo čitam. Scenarista se usput dotiče i klimatskih promena uzrokovanih ljudskom vojnom delatnošću, kolateralnom štetom po pojedinca i po čitave civilizacije, odnosno društva koja nisu svrstana u tabore, ali i žrtvovanjem pojedinca za više ciljeve. Good stuff.

Crtež je među najboljim u tim epizodama objavljenim do kraja osamdesetih i početkom devedesetih (kod nas), a nije za bacanje ni u današnjim pojmovima.

Sve u svemu, ovo je jedna od esencijalnih epizoda serijala, naročito u čisto SF segmentu. 5* i NFSO.

Ivan Jovanović Nightflier