Dvadeset osma sveska "Dampira" navela me je da se pomalo setno nasmešim čitajući je, makar u trenutku kada se u priču uvode protagonisit ovog serijala. Kurjak i Harlan putuju Arizonom propitujući jedan drugoga o starim vesternima, dok je Kurjak naročito zadivljen svojim boravkom na "divljem zapadu" i u nekoliko kadrova deluje kao da se vratio u detinjstvo.

Budući da sam rođen i prvih deset godina života proveo u SFRJ, jasna mi je ta nostalgija i odnos prema vesternima, koji je bio naročito izražen i jak u ruralnim sredinama, daleko od velikih centara "građanske" Jugoslavije, a Kurjak je svakako odrastao i stasao u jednom takvom bosanskom selu. Činjenica da je scenarista bio svestan te ljubavi prema vesternima, koja je očigledno spajala Jugoviće i Italijane s mitološkom Amerikom. navela me je da ovoj epizodi dam zvezdicu više nego što bih inače.

Epizoda je inače dvodelna, a ova polovina je vrlo utegnuta i scenaristički i crtački i odlično se uklapa u žanr savremenog vesterna, koji je sve prisutniji na malim ekranima, ali i u savremenom američkom stripu.

Sve u svemu, dvadeset osmi broj "Dampira" je sasvim solidan vestern horor i savršeno spaja dva pola bonelijanske publike, od Teksa Vilera do Dilana Doga.

4*

Ivan Jovanović Nightflier