Kult grupe MOLCHAT DOMA je ovde zaista jak



Sviđa ti se? Javi ostalima!

(Drugstore, 12.2.2020)

Fenomen grupe koju čine pevač Pavel Kozlov, gitarista Roman Komogortsev i basista Yegor Shkutko traje od objavljivanja njhovog prvog albuma С Крыш Наших Домов (Sa krovova naših kuća, 2017). Radilo se o samizdat albumu koji su kasnije preuzele druge izdavačke kuće - nemačka Detriti Records, ruska Sierpien Records i američke Death Shadow Records i Sacred Bones Records. Kao i njihovi saborci iz Turske She Past Away, i Molchat Doma za svoju izrazitu popularnost u svetskoj darkwave zajednici duguju najviše internetu i društvenim mrežama. Osim što sarađuju sa stranim izdavačkim kućama, bend samostalno izdaje svoje albume i singlove, aktivan na Bandcampu, Soundcloudu a njihovi YouTube klipovi imaju po više stotina hiljada pa i po par miliona pregleda. Bend je svoj drugi album Этажи (Spratovi, 2018) objavio već sledeće godine i od tada je kult oko Molchat Doma narastao do te mere da je ova grupa od početka 2020. na svojoj drugoj velikoj evropskoj turneji Storm Over Europe II na kojoj će imati više od trideset nastupa. Mnogi su rasprodati ili premeštani iz manjih klubova u veće sale. A najavljena je i američka turneja!

Bend iz Minska svoj muzički izraz gradi na tragu benda The Cure oko Seventeen Seconds i Faith, kao i kasnog Joy Division/ranog New Order zvuka (albumi Closer i Movement) a ono čime Molchat Doma naročito obogaćuju savremenu post-punk darkwave muziku jesu tekstovi na ruskom jeziku koji se pokazao kao veoma efektan za uvek veoma romantični darkwave muzički izraz. Sve u svemu zvuk ove grupe jeste mračan ali su same pesme grupe Molchat Doma uvek nekako pogodne i za plesne podijume. Nastup beloruskog post-punk benda Молчат Дома (Molchat Doma) je najavljen još jesenas, koncert je trebao da bude održan u Elektropioniru ali se minule noći pokazalo da je tek tri puta veći Drugstore bio potaman da primi sve obožavaoce ove sjajne grupe iz Minska.


Predgrupa na njihovom koncertu u beogradskom Dragstoru (inače ova koncertna sala je smeštena u adaptiran sprat/tavan jedne od fabričkih/magacinskih zgrada kod Pančevačkog mosta) bio je subotički minimal synth projekat YusYus. Ovaj duo čine klavijaturista Nemanja Stojanović i pevačica Aleksandra Pavlović. U Beogradu su se predstavili sa četrdesetak minuta prilično ogoljene, monolitne i jednolične sintisajzerske buke obogaćene jakom grmljavinom ritam mašina. YusYus su ipak dobrano prodrmali prisutne. Iako je posle dvadesek minuta ispred bine postajalo zamorno, subotički dvojac je uspeo da napravi odličnu atmosferu u klubu prepunom ljudi koji su u većini ipak samo iščekivali da se na binu popne glavna atrakcija…

Molchat Doma na scenu izlaze nešto posle 22 časa. Bend je svoj beogradski nastup otvorio pesmom Коммерсанты a usledile su potom i pesme Тоска i Люди надоели. Još od velike gužve na ulazu u Drugstore te večeri pa sve do momenta kada su počeli prvi taktovi prve pesme, malo ko je zaista mogao da poveruje koliko je ova grupa popularna u Srbiji i koliko je zapravo njihovih fanova u Beogradu. Dok nisu počeli da sviraju pred nama. Ustvari, još pre izlasku na binu brojna publika ih je dozivala horskim uzvicima “Molčat, Molčat, Molčat, Molčat!!!” a po početku svirke svaka njihova pesma je praćena skakanjem, plesanjem, gromoglasnim aplauzima i uzvicima odobravanja… Dakle kult grupe je ovde zaista jak! Ali svega ovog ne bi bilo da nije bilo – pesama! A one su uistinu odlične! Najčešće ulaze u uši već na prvo slušanje a uprkos tome što su kratke i jasne - tri do četiri minuta trajanja ima svaka - ne dosade ni posle desetog-petnaestog preslušavanja. Na beogradskom koncertu u Drugstoreu smo mogli čuti i pesme Танцевать, Я не коммунист, Клетка… Dakle zastupljene su pesme sa oba albuma a svirali su i jednu novu pesmu – Звезды. Svirka je završena nešto pre ponoći, kao i svaki veliki bend, Molchat Doma su nas na kraju ostavili željne da čujemo i vidimo još! Izlazili smo u prijatnu februarsku noć sasvim uvereni da smo videli koncert grupe pred kojom stoji sjajna budućnost!

Tekst: Janko Takač
Fotografije: Elena Tomaš Takač (SensArture)



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva