Dža ili bu, jedan od najdirektnijih pank sastava naših prostora, koji se na domaćoj sceni, poput ostalih tog doba, učvrstio devedesetih, nastupio je preksinoć (1.2) u Pančevačkoj dvorani Apolo. U okviru trenutne turneje po Srbiji, bend promoviše singl "Ja se smejem", kojim najavljuju predstojeći album.


foto: Goran Stepančev, HC arhiv

Iako je Apolo bio daleko od krcatog, to nije smetalo ni bendu ni publici. Ekipa mala, ali odabrana bila je spremna za muziku ovog benda.

Dža ili bu jedan je od retkih bendova čija je poruka bez izuzetka u svakoj pesmi od početka do kraja jasna i direktna, bez metafora i simbola, pa samim tim i bez potrebe za bilo kakvom vrstom tumačenja.

Koncert su otvorili pesmom "Gasio sam mrak" i od tog momenta nivo dobre atmosfere išao je samo uzlaznom putanjom. Pančevačkoj publici jeste bilo potrebno malo da se zagreje u smislu podrške bendu tokom samih pesama, ali nakon njih podrška ni u jednom momentu nije nedostajala. U samom startu koncerta, publika je imala priliku da čuje i pesme "Odiseja" i "VIP".

U kombinaciji pesama sa starih i novijih albuma, pažljivim slušanjem njihovih angažovanih tekstova bilo je jasno kao dan da se za više od trideset godina, koliko ovaj bend kritikuje sistem, ništa nije promenilo, te da se kritika iz pesama napisanih devedesetih komotno može primeniti i sada.

Pančevačka publika imala je priliku da čuje i novu pesmu pod nazivom "Revolucija", kao i novoobjavljeni singl "Smejem se" koji je, svojim optimizmom, nesumnjivo pokupio simpatije slušalaca.

Nakon toga kreće lavina pesama koje publiku pokreću bez izuzetka, te je odlična atmosfera tokom njihovog izvođenja bila gotovo opipljiva i u Pančevu. Ovaj deo koncerta startuje sa "Ustani i kreni", a publika je, između ostalih horski pevala i "Pomozi mi", "Živeo Staljin", "Diktatore", a sve je kulminiralo uz "Večna lovišta", kojima je završen zvanični deo koncerta.

Bez potrebe za odlaskom sa bine, jer su na bis pozvani pre nego što su stigli i da spuste instrumente, bend je odsvirao još dve pesme - "Aljaska" i ponovo singl "Ja se smejem", koji je u ovom drugom krugu ispraćen još bolje - glasnim pevanjem i neprekidnim aplauzom.

Dža ili bu koncert je završio svojstveno sebi, svom buntu i idealima, stihovima "vreme je da se dignemo", poručivši da nema predaje dok se ne zgazi na zlo.

Jelena Ostojić