Pobjedimo Laž je kasetno izdanje šibenskog pank benda Nula koji se po mnogo čemu može svrstati u legendarne albume regionalne scene. Ovo kasetno izdanje je izašlo u do it yourself maniru pre tačno 25 godina. Album je direktno ili indirektno iznedrio nove generacije pankera, a svojim tekstovima podsećali su slušaoce da je čovek kao jedinka ipak bitniji od sistema i kako prevashodno moramo vratiti svu moć narodu kako bismo živeli u blagostanju. Promovisanje anarhizma i antifašizma kroz veoma efektne tekstove i ultrabrzu agresivnu muziku koja je podsećala na mnoštvo britanskih anarcho i hardcore scenu osamdesetih godina, doveli su ih do kultnog statusa na sceni.


Dvadesetipet godina kasnije, PDV Records su se odlučili da putem crowdfunding kampanje obeleže četvrtinu veka ovog kultnog albuma, a sama kampanja je više nego odlično prihvaćena od strane kako starih, tako i novih fanova Nule. Bitno je napomenuti da je album snimljen u formi demo snimka krajem 1993. godine, ali je preimenovan u Pobjedimo Laž početkom naredne godine. Čitav demo snimak je snimljen iz prvog tejka, pa samim tim snimak sadrži svu sirovu energiju i abrazivnost benda u najboljim godinama karijere.

PDV Records su se potrudili da pronadju najčistije kasetne snimke koji su kasnije dodatno očišćeni od raznih šumova i masterizovani za potrebe fizičkog i digitalnog izdanja. Sudeći po prethodnim inkarnacijama ovog izdanja, moram priznati da ovaj snimak zvuči najbolje do sad, a mastering samog snimka je dodatno obogatio atmosferu uhvaćenu običnim kasetofonom kojim je ekipa iz Nule snimala svoj demo snimak pre tačno 25 godina.

Pobjedimo Laž je sasvim zasluženo doživela specijalan tretman, pa se 30 pesama koje čine oko 70 minuta materijala našlo na duploj 200 gr ploči, propraćenoj fenomenalnim fanzinom koji je za ovu priliku priredio Danijel Sikora. Fanzin sadrži predgovor, tekstove pesama, propratne tekstove i originalne crteže koji su se našli i na kasetnom izdanju albuma, ali su za ovu priliku grafički obrađeni kako bi zasijali u punom sjaju. Kao dodatni bonus, ovo izdanje sadrži i gigantski poster na kom se nalazi originalni omot albuma. PDV Records se takođe potrudio oko mercha benda koji je dostupan putem raznih perkova koje je ovaj izdavač priredio za najvernije fanove, a same opcije su dostupne kako na sajtu izdavača, tako i na bandcamp stranici.

Album je dostupan i u formi kompakt diska koji je takođe obogaćen identičnim fanzinom nešto manjeg formata prilagođenom za potrebe ovog nosača zvuka. Pored fizičkih formata, Pobjedimo Laž je takođe nabavljiv digitalno na svim streaming servisima, pa toplo preporučujem ovo fenomenalno izdanje koje je, po mom skromnom mišljenju, tek sada doživelo tretman kakav stvarno zaslužuje.

Đorđe Miladinović