MENT 2020: Zvanično spreman



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Sudeći po predstavljenom programu, proslava Svetskog dana muzike je dobila svoju festivalsku verziju u Ljubljani, na ovogodišnjem MENT festivalu. Od 5-og do 8-og februara publika će biti u prilici da posluša preko 80 izvođača iz čitave Evrope, a sve to u autentičnom doživljaju na 14 lokacija u glavnom gradu Slovenije. Ako se planira uvođenje novih muzičkih praznika, dajemo glas za MENT, jer u samo šest godina od njihovog početka, ovaj show-case festival je izrastao u najvažniji muzički događaj, kako za autore, tako i za one spoljne karike muzičke industrije, od agenata i promotera, do organizatora festivala i novinara.

foto: Nejc Ketis
Uprkos rapidnom razvoju, MENT nikada nije izgubio iz vida ono što je najvažnije u muzici, a to je publika. Nakon prethodne liste, sada je stigla i završna objava sa spiskom svih izvođača koji će se u 3 festivalske noći predstaviti pred šarenolikom publikom. Ceo program možete pronaći na ovom linku: https://www.ment.si/schedule/

Kao i uvek, naš fokus je na regionalnim imenima, pa uz spisak koncerata koji nećemo propustiti, beležimo i ime Damira Avdića. “Bosanski psiho”, koji je svojom muzikom vaskrsnuo Čea i onda ga utukao distorziranom gitarom, autor romana “Na krvi ćuprija”, koji već godinama crpi iz tvrde srži hard kora i progovara o najvžanijim temama današnjice, nastupiće u kultnom mestu “Menza Pri Koritu” sa nedavno objavljenim materijalom “Radikalno Šik”, a nadamo se i nekim starijim pesmama.

Raspored je tesan i nabijen najrazličitijim zvukovima, pa će biti teško izabrati da li se oporavljati od Avdića na koncertu slovenačkog sint popa Futurski ili se prepustiti daljem mlevenju uz Šajzerbiterlemon. Uz širok spektar instrumentalne muzike, MENT predstavlja i najnovije autorke elektronske muzike kakvi su elektroakustični darkeri II/III, najmlađi rezident DJ Kluba K4 - Lara, veteran ljubljanske klupske scene Lavka, međunarodno hvaljena hrvatska DJ-ica Maja Pa, kao i prvo ime slovenskog elektro zvuka Nulla. U najavi se nalazi i ime Odd Id, uz koji ide opis “mađarski elektrofolk dragulj”, zbog kojeg ćemo morati da se zavučemo u tamu “Stare Mestne Elektrane”, u nadi da znatiželja ne ubija na prvu.

Uz regionalne autore zbog kojih ne možemo da iščekamo početak festivala, jako trzamo i na velika imena koja će obeležiti ovogišnji MENT. Jedno od najznačajnijih je Kamal Vilijams, kojem ćemo se posebno posvetiti u narednoj objavi, jer postoji velika i važna priča iza ovog projekta londonskog muzičara Henrija Vua i čitave lige izuzetnih muzičara koji ga prate.

Ovakav muzički program bio bi dovoljan da MENT krunišemo za najvažniji festival, ali uz njega idu i trodnevne konferencije sa predavačima i gostima iz svih polja muzičke industrije, gde se stvaraju najvažniji kontakti i poslovne veze. Iako nam je drago da postoji biznis varijanta muzičkog sveta, mi se više ložimo na onaj umetnički deo, pa je za nas mnogo važniji događaj “appointMENT 4.0”, komercijalna izložba muzičkih printova koja će se održati u saradnji sa galerijom DobraVaga. Na ovoj izložbi će biti dostupni printovi 77 mladih slovenskih i međunarodnih vizuelnih umetnika, a mi ćemo se potruditi da pronađemo najzanimljivije i prenesemo ih u našim dnevnim objavama sa festivala.

Radionice su neizostavni deo interaktivnog programa koji je sve popularniji na muzičkim festivalima ovog tipa, ali za razliku od ostalih na kojima smo bili, čini se da je MENT preskočio tu barijeru između publike bez muzičkog iskustva i znalaca od kojih mogu da uče, pa ćemo imati priliku da učestvujemo u “Modul@rnice”, trodnevnoj muzičkom igralištu za sve ljubitelje sint zvuka, u kojem će učestvovati češki kolektiv “Synth Library Prague”. Još veća poslastica je “HEX 1.0”, radionica pravljenja instrumenata od polumodularne serije elektronskih instrumenata marke HEX, koju će voditi slovenski umetnici Anže Sekelj i Staša Vrenka.


MENT je investicija za 2020. godinu, jer sa ovakvim festivalom, za 39 evra, koliko košta ulaznica za sva 3 dana festivala, možete da čujete najbolje i najsvežije zvukove sa nove svetske scene. Ako ste već u muzičkom biznisu, znate da je 79 evra, koliko iznosi “pro pass” za festival i konferencije, sasvim dobro ulaganje u posao kojim se bavite. Zbog toga je krajnje vreme da se pripremite za ovu proslavu muzike i izaberete kako ćete i na kojim binama proživeti šesti MENT festival.

I dalje smo otvoreni za vaše predloge šta da čujemo (već smo ubeležili Molchat Doma), tako da nam pišite u komentarima.

Vidimo se u masi!

Više o nastupima: https://www.ment.si/lineup/Više o konferenciji: https://www.ment.si/conference/Ulaznice: www.ment.si/ticketsSajt festivala: www.ment.siFacebook event: https://www.facebook.com/events/464482000755911/



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva