„Proklet bio Rock 'n' Roll“ – najavljen izlazak knjige o kutinskoj alternativnoj sceni



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Većina onih koji su tijekom devedesetih i dvijetisućitih godina bili zaljubljenici u punk ili neki drugi pravac alternativne glazbe sigurno znaju za kutinsku Baraku.

Mala drvena kuća koja se prostirala na livadi u industrijskoj zoni ispod petrokemijskog dimnjaka na svojoj trošnoj bini ugostila je bendove poput Six Pack, Mašinko, Atheist rap, T.B.F., FNC Diverzant, Debeli precjednik… nabrajanje ide u beskonačnost.


Ali knjiga “Proklet bio Rock ‘n’ Roll” ne govori samo o Baraci. Ona ide puno šire ili dublje, kako god želite.

Ona kroz razgovore s ljudima, dokumente iz privatnih arhiva, zapise iz časopisa i fanzina koji su danas nedostupni, priča priču o jednom urbanom i alternativnom gradu. Govori o periodu stvaranja kutinske scene tamo krajem osamdesetih i početkom devedesetih, ali prolazi i kroz priču za vrijeme djelovanja Barake i njenog konačnog kraja.

Knjiga ide i iznad glazbenih okvira kroz borbu protiv predrasuda na primjeru stajanja u obranu Ele i Nine, dviju HIV pozitivnih djevojčica ili pak Girls Are Weird festivala koji je za cilj imao skinuti stigmu sa žena kao bezmozgaških back vokala.

Bilo je potrebno dvije godine za nastanak knjige koja bi svjetlo dana trebala ugledati najkasnije u ožujku ove godine.

“Vjerujem kako je priču o hrvatskoj hardcore, punk, pa ako želite i alternativnoj odnosno civilnoj sceni gotovo nemoguće opisati bez Kutine i njenog utjecaja na iste.

Osim legendarnog nastupa kalifornijske grupe Ignite i to prije nastanka same Barake, koncerata brazilaca Ratos de Porao, Up Front i mnogih drugih, preko isključivanja struje KUD Idijotima od strane tadašnjeg gradonačelnika zato što mu organizator koncerta Tomislav Pelin nije dao njihove ploče ‘da on malo vidi o čemu se tu radi’.

Tu je i utjecaj kojeg su kutinski bendovi K.O.O., Bakanali, Panj, Razlog za i fanzini Ponos provincije, Adijo pamet, Baya Batak… imali na hrvatsku punk i hardcore scenu.

Knjiga govori i o jednom kreativnom, ali i buntovnom periodu kroz djelovanje Nezavisnog Teatra Barake i akcije ‘Bukom protiv predrasuda’ kada su ljudi okupljeni oko kluba stali u obranu Ele i Nine Oblak, dviju HIV pozitivnih djevojčica koje su došle u Kutinu, a zbog kojih su roditelji počeli ispisivati svoju djecu iz škole u koju su ove djevojčice krenule.

Tu je i borba protiv odlaganja nuklearnog otpada na Moslavačku goru. Vjerovali ili ne, grupu tadašnjih pankerskih aktivista vodila je Marijana Petir. Vjerojatno je tada imala nešto liberalnije stavove nego danas.

U knjizi će biti govora i o legendarnom gostovanju Branka Uvodića kao voditelja festivala ‘Organizirani kaos’ koji je okupljenima govorio ‘kako će se Baraka vinuti na nebo poput zvijezde’. ” rekao je Branko Kranjčević autor knjige.



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva