Izae se svojim minimalističkim pristupom alternativnoj muzici definitivno izdvaja iz mora bendova, a ideje koje je ovaj zanimljivi bend implementirao na svom novom albumu su koncizne, vividne i nesumljivo donose svežinu na učmaloj regionalnoj sceni.

Izae donosi osamnaest kompaktnih kompozicija koje odišu suptilnom poetikom i čitavom plejadom zanimljivih minimalističkih aranžmana koji upravo tim minimalizmom pojedinačno naglašavaju sveprisutne instumente. Gitara je ubedljivo najdominantniji instrument na čitavom albumu dok diskretne bas linije čine potporu i daju formu većini gitarskih deonica. Suptilne perkusije i klavijature zaokružuju čitavu priču svojim maestralnim doskočicama baš u momentima kad je to kompozicijama najpotrebnije, definitivno upotpunjuju čitavu atmosferu i ovom albumu donose obogaćuju zvuk na mnoštvo nivoa.

Svi prisutni instumenti su odsvirani sa matematičkom preciznošću, gitarska razlaganja i bas linije su metrički složeni bez ijedne jedine greške, pa Kvamb pored svoje umetničko-poetičke veličine nosi i veliku dozu muzičke vrednosti. Simpatični ženski vokal vodi konzumente ovog albuma kroz čitav univerzum šarenolih tema koje je bend implementira na svom albumu, a sama boja glasa i naracija su nesumljvo dobar potez kako bi se sve te priče verodostojno prenele do slušalaca. Instrumentalne sekvence svake kompozicije su precizno iskalkulisane kako bi pored raznih inovacija za ove prostore donele i određenu repeticiju, pa su same melodije i određeni detalji pesama lako pamtljivi. Ostavlja se utisak da su se Izae vodili baš tom logikom, da svojim genijalnim minimalizmom dovedu slušaoce do osećaja približnog katarzi, jer je zvuk Kvamba atmosferičan, putopisan, opuštajući i sasvim nov za ove prostore. Kompozicije svojom dopadljivošću suptilno ulaze pod kožu, pa samim tim nema sumnje da ćete se ovom izvanrednom albumu vraćati iznova i iznova.

Kvamb je izdan posredstvom Geenger Records iz Zagreba i dostupan je na standardnom crnom ili baby blue vinilu, ali i na svim mogućim streaming servisima. Pored Izae, Geenger Records sadrži čitavu plejadu fenomenalnih izvođača i bendova, izdavač se svojski potrudio da pokrije svaki mogući žanr, pa savetujem da posetite njihov website ili bandcamp stranicu.

Đorđe Miladinović