Masquerade je kratak film inspirisan kratkom pričom "Planeta Mrtvih" čuvenog strip serijala Dilan Dog. "Planeta mrtvih" je napravila pravu malu revoluciju u već ustajalom svetu Dilana Doga. Ovaj koncept jednoglasno je prihvatila i kritika i fanovi toliko, da je započet i potpuno novi serijal u kome njegov tvorac Alesandro Bilota ima potpuno odrešene ruke u razvijanju priče. Za sada mu dobro ide a ubrzo po izdavanju "Planete mrtvih" snimljen je i fan-made film inspirisan ovom pričom. Ono što je zanimljivo je da je i sam Bilota učestvovao u pisanju scenarija za ovaj film.

Njegov autor, Alesandro Repeti, nas vodi u Veneciju. Glavni lik se, da li zbog autorskih prava ili nekih drugih razloga, ne zove Dilan već Cezar. Likom i garderobom takođe ne podseća previše na junaka koji je poslužio kao inspiracija ali će vam sama radnja nedvosmisleno staviti do znanja da se radi o filmu inspirisanim stripom.

Cezar daje otkaz u odeljenju koje je zaduženo za integraciju Povratnika jer više ne može da podnese situaciju da su oni tretirani kao robovi. Veruje da oni i dalje mogu osećati i možda jednog dana početi da govore. Cezar ima jak razlog zašto se bori za prava Povratnika. Nekoliko godina ranije, njegova devojka Amanda je zaražena a Cezar uporno odbija da je tretira kao roba i životinju.

Kada venecijanski Dužd odluči da ubije sve Povratnike, Cezar će se usprotiviti. Da li će uspeti da spreči Dužda i da li su Povratnici sposobni za nešto više, pogledajte u nastavku...