Ovaj osvrt na epizodu pod originalnim naslovom Remington House počeo bih malom zamerkom na račun urednika: Prevod naslova bi mogao da bude bolji. Umesto - Vila "Remington" - moja preporuka bi bila "Kuća Remingtonovih". Em je zapravo precizniji, em se hvata kopča s prevodom filma "Pad kuće Ašerovih" (koji doduše odudara od prevoda Poovog književnog predloška, koji glas "Pad kuće Ušer"). Bilo kako bilo, ovi navodnici u naslovu deluju rogobatno i otežavaju i pisanje ovog osvrta.

Epizoda sama po sebi spada u onu zlatnu sredinu između not great i not terrible. Scenario Paole Barbato nije da ti pamet stane, ali nije ni da čovek zažali što je dao pare za strip. Doduše, ovo jeste epizoda kojoj se niko neće vraćati ako ima izbora. Posluži da prođe tih pola sata koliko je potrebno da se pročita strip i to bi mu bilo to. Serijal o Dilanu Dogu ima daleko gorih epizoda, da se razumemo, čak i iz perioda Sklavijevih prvih 100, ali - Vila "Remington" - je bez obzira na to tek prosek.

Realna ocena bi bila 3,5*, no kako Goodreads npr ne omogućuje davanje pola *, a i ta polovina je zaslužena samo kratkim osvrtom na Dilanov život i policijsko službovanje iz vremena pre nego što je postao privatni detektiv, konačni sud je 3* - što i jeste, ruku na srce, najveći domet prosečnog filera u ma kakvom serijalu.


Ivan Jovanović Nightflier