Tragate li za onim osećajima koje ste imali dok ste nekada, u nekim prošlim vremenima, čitali avanture istraživača noćnih mora? Ali da ipak želite da vidite i evoluciju vašeg omiljenog junaka? Onda je engleski gradić, na Planeti mrtvih, Anded pravo mesto za vas.

Veseli četvrtak je požurio i gotovo u stopu ispratio italijansko izdavanje ove nove avanture u alternativnoj budućnosti Dilana Doga kroz koju nas vode Bilota i Bačilijeri.


Na početku priče, upoznajemo dve čudne porodice koje "žive" u Andedu. Sasvim normalni ljudi reklo bi se. Sa uobičajenim motivima i problemima. Jedino što su im tela u stanju raspadanja, ali oni ne brinu previše za to.

Tinejdžer bez donje vilice, član jedne od porodica, odlučuje da napusti Anded. Hrabro korača van granica mesta kojom patroliraju misteriozna svetla kojih se svi boje i dospeva sve do Londona. Prva osoba koju sreće je inspektor Ozmond koji će se zainteresovati za novi model povratnika koji mladić predstavlja. Ali u otkrivanju tajni mu treba pomoć...

Stari, prosedi, ispijeni Dilan se vratio poslu koji jedino zna da radi. Ima prilično odrešene ruke u postapokaliptičnom Londonu kao vrhunski autoritet za stanje stvarnosti u kom obitava svet. Udruženih snaga Ozmond i Dilan kreću put Andeda u potrazi za odgovorima.

Bilota se dokazao Planetom mrtvih kao istinski revolucionar sveta Dilana Doga. Izvukao ga je iz limba i pustio da odraste, da ostari. U tom svetu koji je koraknuo napred, košmari i užasi više nisu iza paravana i u snovima. Više se ne kriju. Kanalizacija se prelila na ulice...

Bilota je i ovoj priči podario sklavijevsku melanholiju uz vešto osmišljenu i upakovanu nerešivu misteriju. Koristi, čini se, davno zaboravljeni alat suptilnih metafora kojima kroz priču provlači temu usamljenosti i učmalosti. Koliko bi večni život imao smisla ako bi vam svaki dan ličio na prethodni?

Sve poruke ne utiču na konstrukciju i tok radnje, što u redovnoj seriji danas nije čest slučaj. Još jedna, veća "anomalija" ovog stripa, ne samo u odnosu na Dilana već na ceo Boneli, je savršen kraj. Obrt je totalno neočekivan, može se reći i šokantan, ali svakako promišljen, isplaniran i smislen.

Paola Bačilijerija smo imali prilike da upoznamo u devetom broju Zlatne serije Veselog četvrtka "Čudovišna gozba". Iako i tada stilom neobičan za Dilanov svet, sada još više leprša i oblači priču u jezovitu atmosferu sa dosta sivih nijansi tako da liči na japanske mange.

Tragači za jezom, naći ćete je u svetu naseljenog povratnicima i njegovom najnovijem delu. Planeta mrtvih čeka na vas. Srdačni pozdravi iz Andeda.

Nikola Tasković