Bad Brains je vrlo uticajan američki hardcore/punk bend sastavljen isklučivo od članova afroameričkog porekla. Važe za jedne od pionira panka i hardkor zvuka. Osnovani su u Vašingtonu 1979. godine.

Priča je ustvari počela još 1975. godine kada je osnovan fusion/jazz sastav nazvan “Mind Power” nalik na tada vrlo popularne “Return To Forever” i“Mahavishnu Orchestra”. Iako su svirali džez, njegovi članovi su i te kako bili pod uticajem Black Sabbath-a i nadolazećeg talasa panka sa perjanicama kao što su Sex Pistols, The Dickies i Dead Boys. Pravi početak “Bad Brainsa” podudara se sa prelaskom gitariste, poznatog pod nadimkom H.R. (Human Rights) na mesto pevača. Pravo ime mu je Pol D. Hadson i stariji je brat bubnjara grupe Erla Hadsona. H.R. je bio pripadnik Rastafari pokreta i vrlo brzo je i ostatak grupe ubedio da postanu sledbenici Hajla Selasija i Boba Marlija. Tako su Bad Brains (ime duguju pesmi Ramonsa – “Bad Brain”) pored pank stava i žestokog stila ubacili i elemente regea u svoju muziku što će im i dan-danas biti zaštitni znak.


Delimično zbog svoje originalnosti, entuzijazma, talenta, ali i egzotičnosti, Bad Brains su vrlo brzo postali prilično popularni i poštovani. Od ostalih pank bendova, razlikovali su se i po tome što su znali da sviraju, odlično su vladali svojim instrumentima, pre svega, zbog svojih džez i prog rok korena. Njihova muzika, pored podrazumevane brzine i žestine, sadržala je česte promene ritma i tempa kao i široki vokalni raspon H.R.-a, a njegova mišićava pojava i nepredvidivost i scenska atraktivnost, jer je često skakao na opremu na bini ili u publiku, dovela je do statusa koncertne atrakcije za koju su Bad Brains važili.

Posle nekoliko održanih koncerata zabranjeni su im nastupi u rodnom gradu zbog incidenata na njihovim svirkama, pa se bend preselio u Njujork (situaciju oko zabrane nastupa u Vašingtonu, opisali su u pesmi “Banned In D.C.” na debi albumu nazvanom po imenu grupe koji je izašao 1982. godine za ROIR Records koji je bio tape label pa je album izašao samo na kaseti). Sledeći album, “Rock For Light” izdat je godinu dana kasnije za opskurnu MetroTube Productions i nije predstavljao muzički otklon od prvog jer je sadržavao isti amalgam panka, hardkora i rege zvuka, ali su svejedno, obe ploče izvršile jak uticaj na bendove kao što su Red Hot Chili Peppers, Black Flag, Live Wire, Beastie Boys i druge…

Stalna borba benda sa nestabilnim pevačem i njegovim bipolarnim poremećajem koji je dovodio do nepredvidivog ponašanja na sceni i iza nje, kulminirala je privremenim raspadom grupe. H.R. je započeo solo karijeru posvećenu rege muzici (potpomognut od strane brata Erla koji je svirao bubnjeve na dva objavljena albuma, 1984. i 1985. godine).

Sledeće, 1986. godine, Bad Brains su se vratili i za SST Records objavili “I Against I”, koji i danas važi za njihovu najbolju ploču. Zvuk su donekle promenili, ubacili mnogo više melodičnih delova, malo usporili tempo i čak koketirali sa tada vrlo popularnim hevi metalom. Rege je potisnut u drugi plan. Dr. Know (pravo ime, Geri Miler), je pokušao da zvuči kao Edi Van Halen, a H.R. pokazao sav raskoš svog glasa, od nazalnog falseta do pravog muškog baritona. Video za naslovnu pesmu je prikazan na MTV-u što im je pomoglo da postanu još veći i uticajniji.

I pored toga, bilo je H.R.- ove mušičavosti i neslaganja među članovima pa su bend mučile velike trazavice i povremeni prestanci sa radom koji su ipak kratko trajali. Taman koliko i ljutnja članova jednih prema drugima.

Quickness” je izašao tri godine kasnije (U međuvremenu su Bad Brains objavili jedan live album) na kojem su vratili izgubljene rege ritmove i melodije. “Prophets Eye” je pesma sa te ploče na kojoj se to najbolje vidi. Stalna trvenja u bendu dovela su do toga da su Dr. Know i basista Darryl Jenifer insistirali da više eksperimentišu sa metal zvukom, a braća Hadson su to tvrdoglavo odbijali i čak predlagali da se više okrenu regeu. To je kulminiralo posle “Quickness” turneje i H.R. je ponovo napustio grupu. Nakratko je u bend na mesto pevača doveden Chuck Mosley (prvi pevač benda Faith No More), ali se on nije dugo zadržao. Ubrzo je i Earl Hadson otišao svojim putem, pa je Dr. Know u bend doveo Israel Josepha I i postavio ga pred mikrofon (Zanimljivost se ogledala u tome što je on zvučao potpuno kao klon H.R.-a). Na mesto bubnjara seo je bivši član Cro-Magsa, Mackie Jaison, koji je i ranije sarađivao sa Bad Brains-ima.

U tom sastavu su snimili i izdali “Rise” za EPIC Records koji im je ponudio unosan ugovor, prevaren odličnim komercijalnim uspehom bendova kao što su Fishbone i Living Colour, grupa koja nisu krile uticaj Bad Brains-a na njih. Međutim, iako je “Rise” bio vrlo raznovrstan, mešajući, pank, džez, rege, metal, pop i rok, prodaja je išla slabo, ugovor je otkazan, a bend se ponovo raspao.


Nešto kasnije, braća Hadson su se vratila u bend, posle pet godina. Usledio je potpis ugovora sa Maverick Records i izdavanje, verovatno, najslabijeg albuma do tada “God Of Love” kojeg su i kritika i publika zdušno popljuvali. I pored toga, bend je krenuo na turneju po Severnoj Americi koja je obilovala incidentima. Na koncertu u jednom gradu u Kanzasu, H.R. je mikrofonom iz sve snage udario u glavu jednog skinheda (koji ga je očigledno vređao i provocirao), a nešto kasnije, na granici sa Kanadom, ceo bend je bio uhapšen zbog posedovanja droge. Potom, pre nastupa u Montrealu (na turneji sa Beastie Boys-ima) H.R. se potukao sa menadžerom Entonijem Kauntiem i bratom Erlom.

Dve godine kasnije usledilo je ponovno snimanje nekih starih pesama, objavljenih na EP-ju “Omega Sessions” i nešto posle, “Soul Brains” live album koji je bio dosta uspešan i prodavan. Sledio je, 2002. godine, album “I and I Survived” koji je bio potpuno u rege i dab fazonu pa je publika bila prilično podeljena zbog tog poteza benda. Neki su jedva dočekali takvo izdanje, a oni koji su preferirali tvrđi zvuk su bili razočarani.

Usledila su i gostovanja članova benda na pločama nekih poznatih izvođača. Dr. Know je gostovao na albumu repera Lil Jona, a H.R. je odradio pesmu “Whos Got The Herb?” sa sve poznatijim bendom “311”.

Da nešto ponovo ne štima u bendu videlo se kada su dva nastupa u Njujorku, u legendarnom CBGB umesto braće Hadson na pozornicu stala dva člana Cro-Magsa, bubnjar Mackie Jaison koji je već sarađivao sa Bad Brains i pevač John Joseph. U međuvremenu, u Kaliforniji, H.R. i Earl su nastupali kao “The Dub Agents” sa svojim rege repertorarom. Menadžment benda je objasnio da se bend nije raspao i da su nastupi u CBGB-u bili samo “običan nesporazum” i loše planiranje datuma za svirku.

Godinu i po dana kasnije bend je u originalnoj postavi zakazao još dva nastupa na istom mestu, a pošto su se karte za oba dana prodale u roku od nekoliko minuta, odmah je organizovan i treći koncert. Na tim nastupima bend je najavio snimanje novog albuma, prvog pravog posle 12 godina, ako ne računamo “I & I Survived” koji je bio rege/dub eksperiment.

Album “Build A Nation” izašao je krajem juna i momentalno uleteo u Bilbordovu listu TOP 100 albuma. Usledila je i prilčno uspešna turneja po Kaliforniji i kasnije, u oktobru, po Evropi. Pojava interneta je poprilično doprinela ponovnom zanimanju publike za Bad Brains koji je opet upao u nesuglasice jer je Dr. Know insistirao na češćem objavljivanju albuma i komponovanju novih pesama dok je H.R. to tvrdoglavo odbijao, usput se svađajući i sa mendžerom. Bend je obišao Južnu Ameriku tokom proleća 2008. sa bivšim pevačem Israelom Josephom I zbog ponovnog H.R.-ovog nestalnog ponašanja, ali i prvih pokazatelja njegovog lošeg zdravstvenog stanja. U međuvremenu je i basista Darryl Jenifer izdao solo album u rege stilu “In Search Of Black Judas”.

Celu 2011. godinu Bad Brains su iskoristili za rad na novom albumu koji je izašao tek u novembru 2012. godine pod naslovom “Into The Future” mada je radni naslov ploče bio “Let’s Have Fun”. Sledila je kratka američka turneja i objavljivanje knjige Grega Prata, “Punk! Hardcore! Reggae! PMA! Bad Brains!“ koja je predstavljala biografiju benda.

Sredinom maja bend je ušao u studio da bi snimio novi EP, ali se H.R. uopšte nije pojavljivao, pa je na njegovo mesto uskočio pevač sa Jamajke Jesse Roial. Na pitanje novinara da li je H.R. i dalje član benda, Dr. Know je kratko odgovorio sa: ”Samo Jah zna!”.

Početkom novembra Geri Miler alias Dr. Know je doživeo težak srčani udar i više od tri meseca je bilo neizvesno da li će uopšte preživeti. Tek što je Dr. Know izašao iz bolnice, H.R.- u je dijagnostikovan redak tip hronične glavobolje pod imenom SUNCT syndrome pa je i on primljen na bolničko lečenje. Fanovi benda su zdušno novčano pomogli plaćanje troškova lečenja ove dve legende putem “GoFundMe” kampanje.


Nenajavljeno i neverovatno, zbog zdravstvenog stanja dva najvažnija člana benda, Bad Brains su odsvirali kratak koncert na izložbi slika basiste Darryl-a Jenifer-a. Na repertoaru je bilo samo 6 pesama. Tri je otpevao H.R., dve Randy Blythe, frontmen benda “Lamb Of God” i jednu prvi pevač Sid Mc Cray, nastupivši tako sa bendom prvi put posle 39 godina. Posle toga grupa je nastupila još samo jednom, na Riot Festu u Čikagu, proslavivši tako četrdesetogodišnjicu rada. Za sada je neizvesna budućnost benda, pre svega zbog zdravstvenog stanja njegovih članova.

Bad Brains je bend koji je prošle godine nominovan za ulazak u “Rock And Roll Hall Of Fame”, bend koji je uticao na beskrajan niz pank, hardkor, metal i crossover grupa i bend koji je svojom harizmom, kvalitetom, ekscentričnošću i šarmom pridobio ogroman broj poklonika alternativne muzike širom sveta. Nadam se da nisu još rekli sve što imaju, ali i ako je njihova priča završena, ostaje nam njihovo muzičko nasleđe da ga istražujemo i koristimo…

Zoran Popnovakov (Dotkom)