Nekoliko godina pre nastanka grunge pokreta u kišovitom Sijetlu četiri klinca su osnovala The Accused, muzički hibrid hardkora, panka i hevi metala sa “posebnim osvrtom na thrash metal”. Sama mešavina tih žanrova u to vreme nije bila ništa neobično, ali je koncept benda bio prilično unikatan.

Njihovi tekstovi su bili skoro isključivo inspirisani horor filmovima i stripovima punim nasilja. Dolaskom Blejna Kuka u bend na mesto pevača umesto dotadašnjeg Džona Dalina, bend uvodi lik Marte Splaterhed, monstruoznu zombi-maskotu grupe kao osnovu skoro svih tekstova i izmišljaju pojam “splattercore” da bi lakše objasnili muzički stil benda.

Dotle su u diskografiji imali samo nekoliko snimaka iz kućne radinosti i jedan EP sa bendom Rejectors. Prvo EP pod nazivom ”Martha Splatterhead” pa i albumi “The Return Of…Martha Splatterhead”, “More Fun Than An Open Casket Funeral” i pogotovo “Martha Splatterheads Maddest Stories Ever Told” donose bendu gotovo kultni status.

U tome im je mnogo pomogla i hardkor histerija u SAD u to vreme (1985-88) i veliki uspesi bendova S.O.D., D.R.I., M.O.D. i sličnih njima koje su jednako slušali i pankeri i metalci i oni zaraženi hardkor virusom. Ultra brza svirka, tekstovi prepuni straha, nasilja i krvi, ali i eksplozivni nastupi doneli su bendu priličan broj fanova, a underground kritika i veliki broj fanzina koji se pojavljivao gotovo istom progresijom kao i broj bendova, su se utrkivali u pohvalama posvećeniim The Accused.



Promena izdavačke kuće i odlazak nekih članova su imali uticaja na pad kreativnosti i popularnosti pa su posle albuma “Grining Like An Undertaker” i “Splatter Rock” odlučili da prestanu sa radom.

Deceniju kasnije su se okupili u manje-više originalnoj postavi i odsvirali nekoliko koncerata u Sijetlu i okolini. Ohrabreni dobrom posetom i reakcijom fanova odlučili da nastave sa radom i posvetili se pisanju novih pisama za ploču “Oh, Martha!” na koji su uvrstili i jednu od mojih omiljenih pesama “Filth Hound Of Hades” (obradu benda Tank). Odmah posle izlaska albuma napušta ih Blejn Kuk i mesto pevača ostaje upražnjeno. Kruži priča da su pitali Majka Patona (FaithNoMore) da im se pridruži i ovaj je isprva prihvatio ponudu, ali se zbog obaveza predomislio. Zbog toga je na mesto ispred mikrofona došao Brad Moven iz benda Burning Witch. Toni Nimajer, gitarista i jedini član benda iz prve, originalne postave iz 1981. je za “The Curse Of Martha Splatterhead” izjavio da je nešto najbolje što su The Accused do tada uradili, ali se većina fanova nije složila sa tim pa je album prošao prilično nezapaženo. To je bio jedan od najubedljivijih razloga što je grupa ponovo prestala sa radom.

Najveći povod za ovaj tekst je ponovni reunion benda (otud i onakav naslov), najava nove turneje i izdavanje već napisanih novih kompozicija na albumu koji je izašao ovih dana pod imenom “The Ghoul In The Mirror” (ipak pod imenom The Accused AD). Bilo bi sjajno kada bi došli i u naše krajeve…

Zoran Popnovakov (Dotkom)