Kolja u Nišu: Feedback sanja DorćolSviđa ti se? Javi ostalima!

Kolja, klub Feedback, Niš, 28. 11. 2019.

"Kombinacija Džonija Keša i Vladike Nikolaja Velimirovića." Ovako su svojevremeno prikazani lik i delo našeg cenjenog glumca, režisera, scenariste, a danas prvenstveno muzičara, Nikole Pejakovića Kolje. I zaista, jedino ovako bi se mogao opisati način na koji je Kolja svoje turbulentne godine ispunjene porocima uspeo da destiluje u bolno ispovednu, ali vrlo pozitivnu muzičku tvorevinu, pritom nalazeći mir, utehu i inspiraciju u pravoslavlju. Njegove pesme, svojevrsni amalgam blues-a, jazz-a, soul-a, etna, country-ja, i još koječega, predstavljaju povest života ispunjenog bolom i patnjom, ali i života koji je uspeo da se izdigne iznad svega toga i da sada služi kao svedočanstvo i pouka. Stoga je uvek zadovoljstvo ugostiti Kolju i čuti njegove ispovesti u Nišu, te ni jaka kiša koja je pratila sinoćni koncert, ni činjenica da je ipak radni dan (četvrtak), nisu umanjili posećenost njegove svirke u klubu Feedback.

foto: Nikola Đorđević
Kolja je u pratnji četvorice svojih prijatelja započeo svoju večernju službu oko 22 časa. Njegov bend, predvođen Koljinim dugogodišnjim saradnikom, gitaristom i producentom Vojislavom Aralicom, pratio ga je u stopu u njegovim izlaganjima o drogi, ženama, teskobi. Međutim, obavezna doza crnog humora, kao i vrcavi ritmovi, omogućili su da ovo ipak bude veče dobre zabave. Poput legendarnog B.B. Kinga, Kolja je gitaru koristio isključivo za soliranje, dok je ostatak vremena provodio pevajući i animirajući publiku, na šta mu je ista odgovarala horski pevajući refrene. Pritom se prošetao kroz svoju celokupnu diskografiju; ređali su se hitovi: "Maršala Birjuzova 8", "I eto, udade se ti za konja", "Da li venem ili zrim", "Zulu uštipci", dok je niška publika imala prilike da čuje i koncertnu premijeru nekoliko pesama poput "U ime ljubavi". Dvočlana duvačka sekcija je prizvala soul atmosferu Detroita, priključivši se bendu u drugom delu koncerta, a naročito se istakla u refrenu čuvenog hita "Užički heroin".

Zvanični deo koncerta završen je numerom sa poslednjeg albuma "4 prsta" - "Može malo sutra". Kolja je rešio da počasti publiku tek jednim bisom, tako da smo sa njegovog debi albuma "Mama, nemoj plakati" čuli "Live Aid". S obzirom na činjenicu da je ovo tek prvi od dva najavljena Koljina koncerta u Nišu, verovatno je bend hteo da sačuva energiju i za predstojeću svirku. Međutim, dvosatna Koljina propoved bila je izuzetan događaj sam po sebi, i dolepotpisani nimalo ne sumnja da će i naredno veče proteći na istom, emotivnom ali nadasve katarzičnom, nivou.

Dejan Pavlović

U nastavku, pogledajte galeriju fotografija
 
Kolja @ Feedback, Niš, 28.11.2019.

foto: Nikola ĐorđevićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva