Kolja, klub Feedback, Niš, 28. 11. 2019.

"Kombinacija Džonija Keša i Vladike Nikolaja Velimirovića." Ovako su svojevremeno prikazani lik i delo našeg cenjenog glumca, režisera, scenariste, a danas prvenstveno muzičara, Nikole Pejakovića Kolje. I zaista, jedino ovako bi se mogao opisati način na koji je Kolja svoje turbulentne godine ispunjene porocima uspeo da destiluje u bolno ispovednu, ali vrlo pozitivnu muzičku tvorevinu, pritom nalazeći mir, utehu i inspiraciju u pravoslavlju. Njegove pesme, svojevrsni amalgam blues-a, jazz-a, soul-a, etna, country-ja, i još koječega, predstavljaju povest života ispunjenog bolom i patnjom, ali i života koji je uspeo da se izdigne iznad svega toga i da sada služi kao svedočanstvo i pouka. Stoga je uvek zadovoljstvo ugostiti Kolju i čuti njegove ispovesti u Nišu, te ni jaka kiša koja je pratila sinoćni koncert, ni činjenica da je ipak radni dan (četvrtak), nisu umanjili posećenost njegove svirke u klubu Feedback.

foto: Nikola Đorđević
Kolja je u pratnji četvorice svojih prijatelja započeo svoju večernju službu oko 22 časa. Njegov bend, predvođen Koljinim dugogodišnjim saradnikom, gitaristom i producentom Vojislavom Aralicom, pratio ga je u stopu u njegovim izlaganjima o drogi, ženama, teskobi. Međutim, obavezna doza crnog humora, kao i vrcavi ritmovi, omogućili su da ovo ipak bude veče dobre zabave. Poput legendarnog B.B. Kinga, Kolja je gitaru koristio isključivo za soliranje, dok je ostatak vremena provodio pevajući i animirajući publiku, na šta mu je ista odgovarala horski pevajući refrene. Pritom se prošetao kroz svoju celokupnu diskografiju; ređali su se hitovi: "Maršala Birjuzova 8", "I eto, udade se ti za konja", "Da li venem ili zrim", "Zulu uštipci", dok je niška publika imala prilike da čuje i koncertnu premijeru nekoliko pesama poput "U ime ljubavi". Dvočlana duvačka sekcija je prizvala soul atmosferu Detroita, priključivši se bendu u drugom delu koncerta, a naročito se istakla u refrenu čuvenog hita "Užički heroin".

Zvanični deo koncerta završen je numerom sa poslednjeg albuma "4 prsta" - "Može malo sutra". Kolja je rešio da počasti publiku tek jednim bisom, tako da smo sa njegovog debi albuma "Mama, nemoj plakati" čuli "Live Aid". S obzirom na činjenicu da je ovo tek prvi od dva najavljena Koljina koncerta u Nišu, verovatno je bend hteo da sačuva energiju i za predstojeću svirku. Međutim, dvosatna Koljina propoved bila je izuzetan događaj sam po sebi, i dolepotpisani nimalo ne sumnja da će i naredno veče proteći na istom, emotivnom ali nadasve katarzičnom, nivou.

Dejan Pavlović

U nastavku, pogledajte galeriju fotografija
 
Kolja @ Feedback, Niš, 28.11.2019.

foto: Nikola Đorđević