Onima koji su navikli da su fanzini obično ispunjeni muzičkim recenzijama, prikazima drugih fanzina i po koje knjige, neka se drže za fotelje. Devedesete su probudile Mega Theriona južnobanatske alternativne scene, fanzin Krpelj. Vođen inercijom i nacionalnim ludilom in-reverse, u svim svojim podoblicima, prototipovima i sadržaju koji ume biti raspojasan i raspomamljen preko svake granice, pa, dobrog neukusa, Krpelj je sve dotadašnje "norme" fanzinaštva blago rečeno oduvao, dodajući gas na pedalu neodadaizma i razularenog postmodernizma. Ko ima primerak/primerke u svojoj kolekciji, ili ne daj bože da je kao čedno čeljade video neki od stotinu (!) brojeva Krpelja, jasno mu je o čemu pričam. Ako nije, potražite.

Devedesete su prošle, došao je Internet i dokumentarac o fanzinaškoj sceni. Sve je u najboljem redu. Dolazimo do oktobra ove godine, i glavni urednik Krpelja, "krivac"-inspirator-konspirator u nekim mojim prošlim i sadašnjim projektima, i krajnje maštoviti strip crtač Danilo Milošev Wostok je odlučio da započne novu "mrlju" u svom stvaralaštvu, akademski rečeno portfoliju, pod nazivom HOMOGEN. I dalje je sve u redu, štaviše, meni je drago što se Wostoku u kreativnom i životnom smislu pridružila meni vrlo draga prijateljica iz naselja, Zlata – zajedno čineći produkciju TV Krpelj. Međutim, Wostok je počeo da "kopa" po tematici koja se mogla susresti u više navrata u njegovim radovima, a to je homoerotika, u najblažem slučaju. Naravno, ne moram da napominjem da tome pristupa pre svega zbog uvrnutog smisla za humor. Kuku meni, a motika svima.

*** Samo mala napomena, ako ste do sad čitali, a imate strah ili osećate mržnju prema muškoj gej populaciji...
... čitajte dalje, šta ste se usrali! ***


 Homogen je, pre svega, kolaboracija iščašenih, alternativnih umetnika od kojih će vam neki možda i biti poznati sa beogradske i drugih paraumetničkih scena. To su sve poznanici, stare kajle alternativne umetnosti, okupljeni oko humorističke, ali i crno-humorističke stripovske obrade ideja na temu gej erotike i svega drugog (onog "goreg") čega se heteroseksualci, ultrapatrijote, pošteni ljudi plaše. Meni lično bilo koje ekstremno seksualno ponašanje nije interesantno, ali mi ne smeta, iako sam pošten čovek.
U nepunih mesec dana, izašla su čak četiri broja (malo li je), a njih možete skinuti besplatno (1. broj, 2. broj, 3. broj, 4. broj). U njima možete očekivati već pomenuto, i štošta drugo što nema veze sa temom, da vam ne kvarim iznenađenje, jer kako sami navode, Homogen je: „revija za zdrav odnos među osobama istog pola”. Ono što ću samo naglasiti jeste da stvari koje ćete videti i pročitati tu, ne moraju da se tumače bukvalno, niti je samo puka zabava i obest učesnika u fanzinu, groteska, već zahvatite malo širu sliku, koja uključuje TV ekran, "državne novine". Biće vam mnogo jasnije, umesto homofobičnog kukanja. Uostalom, svi smo u nekom trenutku provalili neki vic koji uključuje gejeve - ko kaže da nije, laže masno.

Desya Lovorov