U ljubavi i fanzinima, sve je dozvoljeno - prikaz fanzina HOMOGENSviđa ti se? Javi ostalima!

Onima koji su navikli da su fanzini obično ispunjeni muzičkim recenzijama, prikazima drugih fanzina i po koje knjige, neka se drže za fotelje. Devedesete su probudile Mega Theriona južnobanatske alternativne scene, fanzin Krpelj. Vođen inercijom i nacionalnim ludilom in-reverse, u svim svojim podoblicima, prototipovima i sadržaju koji ume biti raspojasan i raspomamljen preko svake granice, pa, dobrog neukusa, Krpelj je sve dotadašnje "norme" fanzinaštva blago rečeno oduvao, dodajući gas na pedalu neodadaizma i razularenog postmodernizma. Ko ima primerak/primerke u svojoj kolekciji, ili ne daj bože da je kao čedno čeljade video neki od stotinu (!) brojeva Krpelja, jasno mu je o čemu pričam. Ako nije, potražite.

Devedesete su prošle, došao je Internet i dokumentarac o fanzinaškoj sceni. Sve je u najboljem redu. Dolazimo do oktobra ove godine, i glavni urednik Krpelja, "krivac"-inspirator-konspirator u nekim mojim prošlim i sadašnjim projektima, i krajnje maštoviti strip crtač Danilo Milošev Wostok je odlučio da započne novu "mrlju" u svom stvaralaštvu, akademski rečeno portfoliju, pod nazivom HOMOGEN. I dalje je sve u redu, štaviše, meni je drago što se Wostoku u kreativnom i životnom smislu pridružila meni vrlo draga prijateljica iz naselja, Zlata – zajedno čineći produkciju TV Krpelj. Međutim, Wostok je počeo da "kopa" po tematici koja se mogla susresti u više navrata u njegovim radovima, a to je homoerotika, u najblažem slučaju. Naravno, ne moram da napominjem da tome pristupa pre svega zbog uvrnutog smisla za humor. Kuku meni, a motika svima.

*** Samo mala napomena, ako ste do sad čitali, a imate strah ili osećate mržnju prema muškoj gej populaciji...
... čitajte dalje, šta ste se usrali! ***


 Homogen je, pre svega, kolaboracija iščašenih, alternativnih umetnika od kojih će vam neki možda i biti poznati sa beogradske i drugih paraumetničkih scena. To su sve poznanici, stare kajle alternativne umetnosti, okupljeni oko humorističke, ali i crno-humorističke stripovske obrade ideja na temu gej erotike i svega drugog (onog "goreg") čega se heteroseksualci, ultrapatrijote, pošteni ljudi plaše. Meni lično bilo koje ekstremno seksualno ponašanje nije interesantno, ali mi ne smeta, iako sam pošten čovek.
U nepunih mesec dana, izašla su čak četiri broja (malo li je), a njih možete skinuti besplatno (1. broj, 2. broj, 3. broj, 4. broj). U njima možete očekivati već pomenuto, i štošta drugo što nema veze sa temom, da vam ne kvarim iznenađenje, jer kako sami navode, Homogen je: „revija za zdrav odnos među osobama istog pola”. Ono što ću samo naglasiti jeste da stvari koje ćete videti i pročitati tu, ne moraju da se tumače bukvalno, niti je samo puka zabava i obest učesnika u fanzinu, groteska, već zahvatite malo širu sliku, koja uključuje TV ekran, "državne novine". Biće vam mnogo jasnije, umesto homofobičnog kukanja. Uostalom, svi smo u nekom trenutku provalili neki vic koji uključuje gejeve - ko kaže da nije, laže masno.

Desya LovorovSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva