Goran Bare: Objavljena monografija ‘Budi ponosan’Sviđa ti se? Javi ostalima!

Monografija "Goran Bare - Budi ponosan" novinara i muzičkog kritičara Aleksandra Dragaša, objavljena za Croatia Records, autorova je posveta legendarnom vinkovačkom umetniku i njegovom delu u godini u kojoj je obeležio 30 godina diskografske karijere i 35 godina od osnivanja Majki.


U knjizi je Dragaš okupio neke svoje već objavljivane tekstove u Jutarnjem listu, delom izmenjene i dopunjene, te nove tekstove, u kojima je obuhvatio neke od najvažnijih značajki autorstva i biografskih činjenica Gorana Bareta, uključujući recenzije albuma, te stihove odabranih pesama.

"Bare nije samo stil i pojava koja pleni pažnju publike i medija", kaže Dragaš u knjizi. "On je i suština i bit, istinski a ne lažni propovednik, harizmatik koji je na oltar umetnosti polagao vlastiti život, radi umetnosti krvario i odlazio "tamo gde se mnogi nisu usudili ni zakoračiti".

Goran Bare utelovljenje je rokenrola, jedan od najznačajnijih muzičara ovih prostora, “momak iz proklete kuće” čija je životna priča puna uspona i padova.

“Van svake sumnje, on je i jedan od naših najvećih rock pjesnika”, ističe Aleksandar Dragaš u prologu monografije.

Dragaš je jedan je od najznačajnijih muzičkih kritičara, no njega i Bareta veže puno više od pukih recenzija i izveštaja sa koncerata. Njih veže prijateljstvo, izdavaštvo, prvi nastupi, prvi demo snimci. Njihovi putevi su isprepleteni, Bare je ispevao pesme koje su postale “soundtrackom odrastanja mnogih generacija”, a Dragaš ispisao stotine i stotine tekstova koje su mnogima približile stvaralaštvo, kako Bareta tako i mnoštva drugih muzičara.

Knjiga je bogato likovno opremljena, a u njoj se nalaze link i jedinstveni kod za preuzimanje albuma "Baretov blues 21. stoljeća", koji sadrži najznačajnije pesme Gorana Bareta po po izboru Aleksandra Dragaša.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva