Monografija "Goran Bare - Budi ponosan" novinara i muzičkog kritičara Aleksandra Dragaša, objavljena za Croatia Records, autorova je posveta legendarnom vinkovačkom umetniku i njegovom delu u godini u kojoj je obeležio 30 godina diskografske karijere i 35 godina od osnivanja Majki.


U knjizi je Dragaš okupio neke svoje već objavljivane tekstove u Jutarnjem listu, delom izmenjene i dopunjene, te nove tekstove, u kojima je obuhvatio neke od najvažnijih značajki autorstva i biografskih činjenica Gorana Bareta, uključujući recenzije albuma, te stihove odabranih pesama.

"Bare nije samo stil i pojava koja pleni pažnju publike i medija", kaže Dragaš u knjizi. "On je i suština i bit, istinski a ne lažni propovednik, harizmatik koji je na oltar umetnosti polagao vlastiti život, radi umetnosti krvario i odlazio "tamo gde se mnogi nisu usudili ni zakoračiti".

Goran Bare utelovljenje je rokenrola, jedan od najznačajnijih muzičara ovih prostora, “momak iz proklete kuće” čija je životna priča puna uspona i padova.

“Van svake sumnje, on je i jedan od naših najvećih rock pjesnika”, ističe Aleksandar Dragaš u prologu monografije.

Dragaš je jedan je od najznačajnijih muzičkih kritičara, no njega i Bareta veže puno više od pukih recenzija i izveštaja sa koncerata. Njih veže prijateljstvo, izdavaštvo, prvi nastupi, prvi demo snimci. Njihovi putevi su isprepleteni, Bare je ispevao pesme koje su postale “soundtrackom odrastanja mnogih generacija”, a Dragaš ispisao stotine i stotine tekstova koje su mnogima približile stvaralaštvo, kako Bareta tako i mnoštva drugih muzičara.

Knjiga je bogato likovno opremljena, a u njoj se nalaze link i jedinstveni kod za preuzimanje albuma "Baretov blues 21. stoljeća", koji sadrži najznačajnije pesme Gorana Bareta po po izboru Aleksandra Dragaša.