Nellcote je veoma dobro uigrana četvorka iz Zagreba koja se muzički izražava počev od 2010. godine. Njihova muzika je idealan soundtrack za hladne jesenje dane i uživanje pokraj prozora, uz šolju kafe ili čaja.



Već od prvih taktova se može uočiti da je bend veoma dobro uigran i da sa neverovatnom lakoćom isporučuju pregršt predivnih melodija koje pored prisutnosti indie folk i alternativnog zvuka u sebi nose veoma jake uticaje blues i pub rock muzike. Bend se konstantno igra sa zanimljivim blues progresijama, melodičnim razlaganjima i slide filovima odsviranim sa mnoštvom toplih tonova. Sve je propraćeno sjajnim bas deonicama koje su osetne tokom čitavog albuma, a za ritam su zaduženi perfektno bubnjarske deonice odsvirane u blues maniru sa veoma puno pažnje i osećaja.

Pesme poseduju dušu, uloženo je dosta emocija, pa su i same teme psihodelične, melanholične, i prosto forsiraju slušaoca da se utopi u mekoći prisutnih tonova i ritmova, a sve je propraćeno prijatnim vokalnim deonicama. Moram napomenuti da je vokal odličan i da je savršeno legao preko muzičke podloge, a sama boja vokala je više nego savršena za ovakav muzički izražaj. Pored muškog vokala, možete čuti i odličan ženski koji je više zadužen kako bi upotpunio ambient i stekao dojam dualiteta između oba prisutna vokala.

Album poseduje osam divnih kompozicja koje nikako ne smete propustiti ako ste fan blues, indie folk, indie pop, alternative, psychedelic rock muzike, a Nellcote su se svojski potrudili kako bi implementirali sve krucijalne elemente svakog gorepomenutog muzičkog žanra. Za izdavaštvo su još jednom zaduženi Geenger Records, zagrebačka izdavačka kuća koja svojim impresivnim katalogom razbija žanrovske tabue i svojim širokim dijapazonom vrsnih umetnika donosi svežinu na uveliko učmaloj Balkanskoj sceni. Disturbance in A Quiet Summer Night je trenutno dostupan u digitalnom formatu putem svih streaming servisa, a uskoro će biti dostupan i fizičkoj formi na kompakt disku, pa vam savetujem da čekirate bandcamp stranicu Geenger Records u vezi informacija o pre-orderu.

Đorđe Miladinović