Međunarodni dan 24-časovnog crtanja stripova je događaj koji se tradicionalno održava svake godine, prve subote u oktobru i traje 24 sata. U pitanju je izazov koji je devedesetih godina prošlog veka osmislio američki strip autor i teoretičar Skot Meklaud (Scott McCloud) a koji podrazumeva sledeće: nacrtati strip od 24 strane, što je u profesionalnim vodama stripa često posao od nekoliko meseci, za samo 24 časa kao vežbu kojom je, on tada, želeo da testira sopstvene mogućnosti.

Od 2004. godine ovaj događaj se, istog dana u godini, odigrava širom sveta u umetničkim školama, prodavnicama stripova, galerijama, kulturnim centrima, a od ove godine, na mapi dešavanja našla se i Srbija, jer se organizovanju 24 sata crtanja stripova pridružio i Dom kulture Studentski grad u Beogradu.

Okupili su se autori iz Srbije, kao što su Bojan Milojević - Asterian, Damir Pavić - Septik, Danilo Milošev - Wostok, Aleksandar Zograf, Katie Woznicki, Iva Atoski, Ilija Jakovljević, Branko Jović, Drago Milovanović, Stefan Kostadinović kojima su se pridružili gosti iz inostranstva, iz susedne Hrvatske Ivan Marušić i iz daleke Rusije Anton Gudim.

Tokom dana i noći, smenilo se još nekoliko učesnika radionice, a najviše ih je bilo nakon zatvaranja Balkanime. Mićun Ristić pripremio je uvodni zabavno-edukativni program za učesnike radionice, koja je održana u Maloj galeriji DKSG-a. prostoru gde su bili izloženi kadrovi iz animiranog filma Mihajla Dragaša "Smrt majke Jugovića" kojim je otvorena ovogodišnja Balkanima.

Pogledajte kako je protekao ovaj događaj koji je zabeležila produkcija TV Krpelj i autorka Zlata VK.