Nakon četiri godine, Manu Chao je ponovo nastupio u Srbiji, ovoga puta u Nišu. U dvočasovnom nastupu pred oko 1.200 ljudi, Manu Chao je oduševio nišku i regionalnu publiku.

foto: Vanja Keser
Manu je rado viđen gost u našoj zemlji. Najpre je nastupio 2002. godine na Tašmajdanu, 2008. na Petrovaradinskoj tvrđavi u okviru Exit-a, 2011. u SPENS-u, 2013. u beogradskoj Hali sportova i 2015. opet na Exit-u. Ovo je, pak, bio prvi put da je nastupio u Nišu i napravio atmosferu o kojoj će se dugo pričati.

Niš je jedna od stanica Manuove aktuelne turneje koja je osmišljena kao serijal intimnijih nastupa jer se radi o akustičnom setu pod nazivom "El Chapulin Solo". Nastup ovog umetnika već od same najave je izazvao brojne komentare i nevericu jer Manu do sada nikada nije nastupao u Nišu a koncert je najaveljen iznenada, dok se kao organizator pojavila do sada manje poznata organizacija "Marker". Ali prvi kontigent od 900 karata je rasprodat za par sati. Drugi od 300, takođe.

Ako imate oko 1.200 (ras)prodatih karata u rekordnom roku  (i još stotinak ljudi koji čine tehnički tim, organizatore, press i slično) a nastup je organizovan u velikoj hali, postavljalo se realno pitanje da li je i koliko moguće izgraditi prisniji odnos kako je od početka zamišljeno. Ipak, Manu je, zajedno sa Lucianom Falicom (manja gitara) i Maurom Mancebom (bongose) bez ikakvih problema i elegantno izgradio intimniji odnos. Upravo tako osmišljen i realizovan nastup, publika je odlično prihvatila, potpuno se opustila i igrala u ritmovima muzike.

Koncert je krenuo sa nekih petnaestak minuta kašnjenja jer oko 21 čas, kada je najavljen početak koncerta, još uvek nisu svi posetioci ušli u halu. Izašavši na scenu, Manu je koncert otpočeo rečima na srpskom: “Dobro veče, Niš! Kako ste?” a onda najavio nastup rečima: "Zadovoljstvo je biti ovde večeras. Večeras ćemo napraviti akustični šou, nadamo se da će vam se dopasti".



Koncert je otpočeo pesmom Otro Mundo. Sledile su pesme kao što su Vida Tómbola, Mala Vida, Clandestino, Bongo Bong, Je ne t'aime plus koje je publika pevala u glas. Pored ovih, Manu je odsvirao i dve-tri nove pesme koje je publika dobro primila.

Dobra reakcija je posetilaca je bila prisutna do kraja nastupa, toliko, da mu nije davala da ode sa scene, tražeći još jedan bis. Ali, ni Manu nije dozvoljavao publici da predahne. Taman kada bismo pomislili da je kraj pesme, Manu bi ponovo zasvirao zadnji refren i kraj pesme i tako nekoliko puta.

Dobra energija koja je vlada koncertom je definitivno ostavila utisak i na same izvođače koji nisu krili svoje zadovoljstvo odzivom publike.

foto: Vanja Keser
Sasvim je jasno da je Nišu bio potreban koncert zvezde ovog kalibra. Ovaj grad ima prilike da se susretne sa svetskim imenima u okviru Nišvillea, ali su nastupi festivalskog karaktera i vremenski strogo ograničeni. Čini se da je Nišlijama bilo drago što su ovakav koncert mogle da isprate u svom gradu, a ne da putuju u Beograd ili Sofiju. Pored toga, bilo je lepo ugostiti i posetioce iz cele Srbije i regiona. Grad je dokazao da je zaslužio da ugosti svetska imena i van festivala, da interesovanje postoji te se nadamo da će muzički promoteri umeti da iskoriste ovu činjenicu na pravi način.

Jedna od čestih zamerki koje se mogu čuti je da Nišu nedostaje jedna hala koja bi mogla primiti više posetilaca od Narodnog pozorišta ili Doma vojske. Čini mi se da je ovaj problem, Manuovim nastupom prevaziđen. Hala "O.Š. Miroslav Antić" može biti makar neko privremeno i prelazno rešenje kako bi se Nišlijama pružila mogućnost da uživaju u nastupima svojih omiljenih izvođača.

Na kraju, pomenimo i da je ovaj nastup bio uvod i najava World music festivala "Merak" koji počinje 2020. godine.

"Nadamo se da smo vam na najbolji način najavili u kom će se pravcu kretati festival", izjavio je direktor festivala Marko Micić.

Predrag Popović