Jesenja edicija Indirekt festivala startovala je juče, 2. oktobra po peti put u Beogradu. Dnevni program ovog showcase-a ispratili su mnogobrojni paneli i diskusije u Beogradskom marketu i Poletu, dok se muzički, večernji deo odvijao na nekoliko lokacija – Knap, Sprat i Elektropionir. Ovaj potonji klub u popularnoj Cetinjskoj ulici ugostio je švedski Tiny Fighter i hrvatski Detour, koji je posebnu pažnju beogradske publike privukao i s tim u vezi rasprodao Elektropionir. Na taj način, kao i samim kvalitetom, pažnja je u potpunosti bila usmerena na ovu lokaciju i ove nastupe.

Veče je otvorila tačno na vreme, već u 20.30 švedska indie-pop grupa Tiny Fighter. Interesantan bend, mogao bih reći. Miksuju setne indie melodije, pop standard i sve to zabibere skandinavskom melanholijom, a opet, sa pristupom konstantno veselim i razdraganim. Pevačica Tereza Karlson se nije libila da i po neki štos baci, a ni da pokuša da zapamti kako se nazdravlja na srpskom. Kad je odustala od našeg ,,živeli“, nastavila je sa švedskim ,,skål“ i zabavom na bini, koja je verovatno bila sadržajnija od one na plesnom podijumu. Repertoar im se sastojao od najpoznatijih numera, pa sve do nekih koje su po prvi put odsvirali sinoć pred beogradskom publikom, poput Strangest Thing. Za kraj su ostavili obradu sunarodkinje Robyn – Dancing On My Own. Iako je ispred stejdža još uvek bio nezavidan broj ljudi, sastav se iz sveg srca prisutnima zahvalio i poklonio.

Tiny Fighter, foto: Saša Ivanovič
Bilo je dovoljno vremena da se uzme malo vazduha ispred samog kluba, jer se unutra poprilično otežano disalo. Tokom odmora od pola sata, članovi narednog benda su se mogli videti ispred kako uzimaju čašicu razgovora i psihički se pripremaju za rasprodatu, takoreći, solističku svirku. I tako mic po mic dođosmo do zakazanih 21.30, kada se pred okupljene pojavila zagrebačka pop/elektro/akustik petorka – Detour.

Na opšte oduševljenje fanova, koncert su započeli numerom Plešem sama. I staro, i mlado se odmah bacilo na ples, pa je takva razigrana i pozitivna atmosfera ispratila ceo nastup ovim momaka i devojke. Pevačica Gina Damjanović je odmah najavila da će se potruditi da svi đuture ostanemo bez daha, što se naposletku i dogodilo, kako zbog same svirke, tako i zbog nedostatka kiseonika. Druga pesma je pripala guruu sastava – Nenadu Borgudanu, gitaristi, pratećem vokalu, a katkad i onom glavnom kao što je kod Biram bio slučaj, a gde se i akustične gitare latio nakratko.

Nizali su se hitovi, te se stiglo i do Ujutro, koju je Gina posvetila najmlađima, a imala je bogami i razloga jer je u prvom redu bila jedna devojčica, verni fan koja je ceo nastup sa tatom provela ispred bine. Posvete su dalje išle mornarima, kaubojima, ali sve to nakon notorne Bez tebe, posebno drage ljubiteljkama i ljubiteljima sastava. Kako smo se lagano bližili kraju, tako se ulazilo u deo seta gde su prisutni preuzeli funkciju pevanja. Numera Snijeg je otvorila niz, usled koje je bukvalno ceo Elektropionir zagremeo, a žene iz publike su izuzetno bile jasne i glasne. Ovakva situacija navela je i sam bend da osmesima i oduševljenjem na licima pre okupljene iznese emociju.

Nenad je često menjao instrumente. Malo električna, malo akustična gitara, a ni mandolina nije izostala, specijalno za kompozicije Daleko i Srce veliko. Ipak u instrumentalnoj akciji nije jedino on dominirao, tu su bili i basista Alen Križaj, bubnjar Edi Grubišić i klavijaturista Vibor Čerič. Kompaktno, uvežbano i kvalitetno. U sam finiš su ušli sa verovatno najpoznatijom pesmom Zaljubila sam se gde je doslovno horski krik publike nadjačao sastav, a za sam kraj ostavili Tvoje lice se promijenilo, traku još iz doba Yammat-a.

S obzirom na činjenicu da je Elektropionir bio dupke pun, auditorijum više nego zainteresovan za prikazano, a sam sastav oduševljen, bis je bio neizbežan. Njemu je pripala Bez tebe, koju su Detour ponovo odsvirali, na opštu radost svih prisutnih. Tokom nastupa je aplauz nekako bio uzajamna stvar, tapšanje uz ritam takođe, kao i razigrani plesači nadomak stejdža, ali šlag na tortu je usledio upravo na kraju sa poklonom benda publici. Grupna slika je isto tako bila deo završetka, a nakon toga i pojedinačno uslikavanje sa članovima ansambla.

Okruglo devedeset minuta je trajala izvedba Zagrepčana i Zagrepčanke. Kvalitetan i energičan nastup za samo otvaranje beogradskog Indirekta je verovatno početak kakav se samo poželeti može. Ne treba zaboraviti i švedski Tiny Fighter koji su takođe bili blistavi na stejdžu Elektropionira. No, šou je pripao sastavu Detour, a sam Nenad je za doviđenja rekao da se vidimo ,,još 100 puta“. Računam da će ga mnogi držati za reč, a Indirekt to imati na umu. Program se nastavlja dalje i hrlimo mu u zagrljaj.

Nemanja Mitrović Timočanin