“PRETERANI ATEISTI”, Dom Kulture , NS, 10. oktobar 2019.

Da je kosmičke i zemaljske pravde jednog dana bi na “Beogradskom keju” u Novom Sadu pored bele figure dežmekastog Janike Balaža osvanulo još nekoliko na kojima bi bili predstavljeni članovi benda “Atheist Rap” ili bar kakva moderna skulptura nalik na “Wartburg limuzinu” jer su “Ateisti” postali simbol Novog Sada gotovo kao i pokojni čika Janika. Pošto se to verovatno neće desiti pre nego što uđemo u Evropsku Uniju, negde 2050. godine ostaje mi da ih hvalim gde god i kad god stignem ne bi li još nekom došlo iz dupeta u glavu koliko su nekoliko “zajebanata” koji su se ložili na punk i Ramba Amadeusa postali odličan i značajan bend. Bez dileme, jedan od najznačajnijih novosadskih, usudio bih se reći i jugoslovenskih bendova, mada je taj pojam prilično nepopularan u ova neoliberalna vremena.

foto: Goran Stepančev
Dakle, sinoć su na rasprodatom koncertu u prepunom starom-novom zdanju “Doma kulture”, “momci” iz benda pod simpatičnim imenom “Atheist Rap” odsvirali set od tačno 30+5 pesama koje su izabrali najvatreniji fanovi putem ankete na sajtu lokalnog “Radija 021”. Set listi nemam šta da prigovorim. Da sad napišem kako mi je žao što nisu svirali “Mene za budžu”, “Video” ili “Još jednu o vođi” ispao bih pravo zakeralo.

"Пилоти“, "Felicita“, “Fatamorgana”, “Odlazim”, “Tetoviranje”, “Grill 13”, “Gusti sok”, “Snayka”, “Godina kulture”, “Automobilska trilogija” , “Ne bi bilo fer”, “Pritilend” i još dvadesetak pravih hitova iz repertoara veterana koji su ove godine na EXITU proslavili 30 godina postojanja (zaista mi se čini strašno kada veteranima nazivam moju generaciju, ali šta ću, to je fakat 😊). Uigran i usviran bend na čelu sa prilično raspoloženim frontmenom, tridesetak baš velikih hitova u cirka dva sata je prava prilika da publika pokaže koliko poznaje tekstove, da uglas peva sa Popom i Raduletom sve refrene, zakuva po koju “šutku” i na kraju pozove bend na bis. Bis je bio posebna poslastica da  uz “Momci se vraćaju kući”, “Njanjavu” i “Atheist Rap II” dobjemo kao nagradu i omaže za dva verovatno najvažnija ex-YU pank benda ikada, “Pekinšku patku” i “KUD Idijote”.

Sve u svemu, “Dom Kulture” jeste da izgleda pomalo fensi i jeste da im je pivo pomalo skupo, ali ovakav prostor koji može da primi nekoliko stotina (“više od petsto!”) gledalaca u samom centru grada je vrlo potreban varoši koja će za 15 meseci postati “evropska prestonica kulture”.“Ateisti” su već “Zapadna Evropa”, preterani iako to neki ne razumeju, a ovim koncertom su to i dokazali. 
Do sledećeg viđenja negde širom naše lepe, ali zapuštene zemlje, dodaću samo “Pritlend je priti zemlja, mi smo ljudi priti, nema sumnje da će ovde uvek tako biti”!

foto: Goran Stepančev
Kompletnu galeriju pogledajte ovde.

Zoran Popnovakov