Bernays Propaganda se vraćaju na scenu sa još jednom odličnom pločom koja je objavljena u saradnji nekoliko diskografskih kuća.


Ovaj makedonski muzički fenomen je jednostavno nezaustavljiv, njihovi albumi su iz godine u godinu sve bolji, a muzičari koji čine ovaj veoma interesantan bend evoluiraju u svim mogućim kreativnim sferama.
Za sve one koji nisu imali priliku da se susretnu sa ovim kvintetom, Bernays Propaganda su poznati  po svom političkom aktivizmu, pa zato vam toplo savetujem da obratite više pažnje na njihove sjajne tekstove. Pored političkog aktivizma, muzičari koji okružuju ovaj zanimljiv sastav poseduju sve što je potrebno kako bi svaki put izneli odličan album.
Ovaj album je korak dalje nakon njihovog sjajnog Politika LP-a , koji je objavio Moonlee Records 2016. godine. Bernays Propaganda se kreću u znatnom komercijalnijem pravcu kako bi dopreli do novih slušalaca, mešajući prilično impresivne elemente post panka, novog talasa, alternativnog roka, Detroitskog electro zvuka i Balkanskog folka, ali su negde u dubini ipak ostali verni svom prepoznatljivom zvuku. Ritmovi su živahni, plesni, podjednako fokusirani na minimal elektro ritmove, bas linije i sintove, ali je zvuk i dalje vrlo topao, prilično slušljiv i vrlo melodičan. Pored vrlo impresivne upotrebe savremene elektronike, bend je obratio pažnju i na analogne delove svoje muzike, pa je tako i snažno prisustvo pojedinih analognih instrumenata i  studijskog reverba kako bi se postigao bolji zvuk ambijenta. Društveno svesni tekstovi su na totalno drugom nivou i obično ismevaju kako lokalnu, tako i globalnu političku scenu, ali sa većim fokusom na umešanost globalne politike na trenutnoj balkanskoj političkoj sceni. Bend je vrlo smisleno implementirao visoko inteligentne tekstove na znatno komercijalniju muzičku podlogu sa jasnim ciljem da prosvetli potencijalne slušaoce njihovog novog albuma.

Vtora Mladost, Treta Svetska Vojna trenutno je dostupna digitalno i na kompakt disku na Geenger Records, Moonlee Records, Pop Depresija, Ill In The Head Records i Balkan Veliki, dok se vinil može očekivati u novembru ili decembru.

Đorđe Miladinović