Poslednjih godina češća je situacija da publika na besplatnim festivalima ima prilike da čuje velika imena. Tako je ove godine, u sklopu "Ritual" turneje u okviru Beer Gardena na Adi Ciganliji nastupio Soulfly.

Satnica je ispoštovana i bend se na binu popeo oko 10 sati dočekan ovacijama publike. Ljudi je bilo dosta, ali svakako manje nego što sam očekivala na besplatnom koncertu svetski poznatog benda.

Sastav je koncert otvorio pesmom "The Summoning", na koju su vezali "Under Rapture", a od samog starta Max Cavalera je publiku pozivao na ovacije. Nastup je bio energičan, ali se ta energija više primetila u komunikaciji sa publikom, nego u samim pesmama. Iako je bio veroma glasan kada je pozivao na skandiranje imena svog benda, tokom pevanja Max je zvučao izmoreno. No, to svakako nije značajno uticalo na veći deo publike.

Više puta tokom koncerta bend je vezivao pesme jednu za drugom, čak ih i mešao, što je bio slučaj sa pesmama "Fire" i "Porrada", kao i "Bleed" i "Plata o plomo". Sredinom koncerta, već očekivano, na binu se popeo Hornsman Coyote, koji je sa bendom odsvirao pesmu "Moses" - što je bila možda i pesma koja je najbolje zvučala tokom ovog koncerta - a onda su se okrenuli regeu, odsviravši "Get Up Stand Up".



Prizvuk Cavalerinog umora, starosti ili šta god da je bilo ono što ga je snašlo, najviše je bio primetan tokom izvođenja pesme "Back to the Primitive", što je prava šteta jer je za ovu pesmu karakterističan naboj energije, a baš to je bilo ono što joj je falilo. Nakon nje, bend je malo podigao publiku tako što je kao intro pesme "Feedback!" odsvirao "Ace of Spades".

Na samom kraju koncerta, Max je pozvao publiku da čučne, rekavši da će svakog ko ga posluša častiti pivom. Ovaj čin je značio samo jedno - da sledi "Jumpdafuckup". Sa ovom pesmom ukombinovali su "Eye for an Eye", a koncert su priveli kraju delom instrumentala pesme "Crazy Train".

Nakon što se Max pozdravio sa publikom, horski mu je, na srpskom, otpevana rođendanska pesmica, kako i dolikuje, kada je već svoj pedeseti rođendan proveo sa nama.

Sve u svemu, za ovakav koncert je trebalo doneti bolje ozvučenje. To je ono što je do nas. Nije bilo katastrofa, ali svakako je to moglo bolje. Ono što nije do nas, jeste to kako će bend da izvede svoju muziku. Iako nije sve bilo savršeno, većina pesama jeste zvučala dobro, onako kako Soulfly i treba da zvuči, a bend je pokazao i da ima odličan odnos sa svojim Soulfly plemenom.

Jelena Ostojić