Jamal Thomas i njegova grupa oduševili su okupljene koji su tražili bis

Treći festivalski dan otvorio je nastup austrijske grupe Dusha Connection u pratnji Maje Jaku, poreklom sa naših prostora. Ovo je svakako imalo velikog uticaja na njihov muzički izraz, pa je njihov nastup bio kombinacija jazz-a, soul-a i muzike sa Balkana a sve je urađeno na pitak i primamljiv način. Njihova opuštena muzika, bez prevelikih i naglih skokova bila je odlično pozicionirana za subotnje predveče i lagano ih uvela u ono što je sledilo u ostatku večeri.

Usledio je nastup litvanskog soul i funk sastava Daiva Starinskaite u pratnji Alchemy of 11, nakon čega je usledio nastup Ferenz Nemeth Freedom Trio u pratnji Chris-a Potter-a i Gilad-a Hekselman-a. U ovom nastupu svakako se najviše istakla Nemetova virtuoznost kao perkusioniste u kombinaciji sa specifičnim načinom pevanja. Jedinstven način na koji su publici predstavili svoje kompozicije i odličan uvod u nastupe koji su usledili posle zanimljivog trija.

Maya Lisa, moćni vokal The James Thomas Band
Oko pola 11 krenuo je jedan od najboljih nastupa ove festivalske večeri (a sasvim je moguće i celokupnog festivala, uz moćnu Marinu Moye koja je nastupila drugog dana) Jamal Thomas Band. Nastup ovog sastava, predvođenog legendarnim perkusionistom i bubnjarom Jamal-om Thomas-om bio je odlična mešavina funk-a i RnB-ija koja je okupljene digla na noge i pokrenula. Po svom nastupu i energiji podsetili su na grupu The Phazz, koju smo 2010. godine imali prilike da slušamo na Nišvilu.

Posebno efektan nastup imala je Maya Lisa, glavni i prateći vokal koja je svojim moćnim a opet nežnim glasom i pokretima očarala publiku. Njihov nastup bio je toliko efektan da su JTB bili ispraćeni ogromnim aplauzom. Publika nije želela da ih pusti sa bine već je zahtevala bis. Isprva, organizatori nisu bili oduševljeni ovime (što je i logično jer je ipak potrebno ispoštovati satnicu i druge izvođače), ali su na kraju dozvolili kraći bis (jedna pesma i to pola).

Seun Kuti

Pretposlednji na trećoj festivalskoj večeri nastupili je Seun Kuti u pratnji grupe svog pokojnog oca Egypt 80. Nastavljajući pozitivni politički stav i nasleđe svog oca Fela Kutija, Seun je nastavio da promoviše zvuk afričkih ritmova. Svakako je bila uočljiva jaka energija i predanost na sceni, što samog Seun-a koji je skakao po bini u pustio da ga muzika vozi, što pratećih izvođača (naročito pratećih vokala) koji su imali efektne nastupe i koreografiju, tako da se može reći da su nastavili tamo gde je stao bend Džamala Tomasa.

Nastup je završen izvođenjem pesme African Dreams s tim da je pre izvođenja ove pesme, Seun ukazao na jedinstvo kao nešto što je neophodno današnjem čovečanstvu i pozvao na odbacivanje okova prošlosti.

Oko jedan sat iza ponoći na glavnoj bini nastupio je argentinski Tango Jazz Quartet. Nastup sastava predvođenog Gustavom Frimenichom predstavljao je jazzy nadgradnju tanga po kome je Argentina svetski poznata. Meni je bilo zanimljivo čuti Libertango Astora Piazzolla-e sa elementima po kojima je Nišville poznat. I, ako mogu reći, spoj je bio prilično interesantan. Za razliku od nastupa prethodna dva izvođača, ovaj je bio svedeniji, što je i logično imajući u vidu da je tango (najčešće) salonska muzika za ples sa dozom nostalgije, tuge ali i strasti.

Pročitajte i...

Nišville 2019. - Treći festivalski dan (fotografije)
Nišville 2019. - Funk i energični nastupi obeležili drugo veče festiavala
Nišville 2019. - Drugi festivalski dan (fotografije)
Nišville 2019. - Svečano otvoren 25. po redu Nišville Jazz Festival
Nišville 2019. - Prvi festivalski dan (fotografije)

Pročajte izveštaje sa prethodnih izdanja Nišville-a