Svet se promenio 1. jula 1979: dan kada je Sony izdao legendarni Walkman TPS-L2 , prvi pravi prenosivi muzički plejer koji je promenio način na koji smo slušali muziku, na način koji nijedan drugi uređaj do tada nije radio. Boomboxi i prenosivi radio uređaji su bili prisutni već neko vreme, ali je Walkman učinio prenosivu muziku privatnom, uvodeći u novu eru ljude koji slušaju muziku daleko od kuće.

Četrdeset godina kasnije Walkman i nije baš popularan među ljubiteljima muzike (ako izuzmemo Petera Quilla iz Čuvara galaksije), ali promene koje je Walkman izazvao u našim životima su očigledne.

Više ne koristimo kasete ili CD-ove. Skoro svaki mobilni uređaj koji nosimo sada može da reprodukuje muziku, skladišti hiljade pesama i prenosi na desetine hiljada sa interneta bilo gde u svetu. Ali cela ideja da možete slušati svoje omiljene pesme u pokretu – počela je sa Walkmanom.

To je bio jednostavan proizvod, osmišljen isključivo za slušanje muzike. Originalni uređaj je bio ismejavan u to vreme zbog nedostatka mogućnosti snimanja traka, ali mu nije bila potrebna ta funkcija. Čak je ponudio dva 3.5 mm priključka za slušalice (isti hardver koji se do nedavno mogao naći na našem daleko naprednijem hardveru danas), omogućavajući vam da slušate muziku sa prijateljem, bez upotrebe zvučnika.

Walkman je tokom godina doživeo brojne hardverske iteracije, uključujući i “Discman” CD modele i MiniDisc plejere, kao i modernije uređaje za prenosive medije koje Sony još uvek prodaje. Nije baš moćan brend kao što je nekad bio, ali 40 godina kasnije, promene koje je Walkman izazvao u našim životima i kako smo povezani sa muzikom i tehnologijom su i dalje relevantni.