28. jula u ranjim jutarnjim satima završen je četvrti po redu Outhide Festival. Kroz tri julska dana i noći, 26. 27. i 28., na tri stejdža, u borovoj šumi na Kraljevici, odjekivala je muzika kroz noć i prisutne primoravala da se gibaju u ritmu koji ih je sve više obuzimao.

Bilo je tu muzike za svačiji ukus, počevši od rege vajba i sint popa, preko ska, fanki i rokenrol zvuka, hip hopa i elektronike, do post panka, alternativnog roka i progresiv hausa... Svako od prisutnih mogao je da, shodno svom muzičkom afinitetu, izabere na kojem će stejdžu pronaći ono što mu pogoduje i što ga zanima.

Tema ovogodišnjeg festivala bila je Mistika Istočne Srbije – Bapske Priče i ceo festival je bio koncipiran u tom maniru. Kraljevica je za potrebe festivala bila ukrašena raznim instalacijama a sve sa ciljem dobijanja tog elementa mističnosti po kojem je istočna Srbija naširoko poznata.

Festival je u stvari počeo još 21. jula otvaranjem izložbe slika i promocijom knjige Vizije da bi počevši od tada svakog dana i večeri, na različitim lokacijama u Zaječaru, bilo organizovano neko dešavanje u okviru samog festivala. Crtanje grafita i murala, projekcije filmova, muzičke večeri i nastupi, Outhide festić za najmlađe, gastronomske manifestacije, besplatan kamp samo su deo ponude ovogodišnjeg Ouhtide-a.

Buč Kesidi, foto: Maša Miljković
Svakako da su se glavni događaji samog festivala odigrali baš na Kraljevici nastupom velikog broja izvođača.

Prve večeri (pogledaj galeriju) nastupali su: Who See, Felver, Neki Stranac, Sevqet , Kablovi, Buč Kesidi, Dimitrije Dimitrijević, Natalee, Coeus, Redacs, Mina Poznanović, Arxiva, Freepesic, Vacuum, Deterdžentlmen, Kih Džordža Klintona, SPLIFF, Havarija i Peruzzi.

Druge večeri (pogledaj galeriju) nastupali su: Zašto Kafka?, GMO, Naopak x Infamous x I BEE x Taz, Svemirko, JAL, Šajzerbiterlemon, Marko Adžić & Lazar F, Luton, Vietmens, Minilinija, Monosaccaride, Kristijan Molnar, Bane, Agos, Noizy Wilson, Kick Kong, Voja Kilo Kilo, Fokus & Jić.

foto: Outhide
Za razliku od mnogih festivala koji se održavaju širom Srbije, Outhide za mene ima posebnog značaja iz više razloga. Jedan od najbitnijh je taj što sam bio jedan od učesnika festivala. Na otvaranju Outiheda promovisao sam svoju zbirku priča Vizije koja je tematski vezana za festival. Samim tim bio sam u stalnom kontaku sa organizatorima što mi je omogućilo da u velikoj meri vidim aktivnosti koje su preduzimali u cilju realizacije samog festivala. Iznenadio sam kada sam skontao da su u pitanju mladi ljudi. Da nema matoraca koji su po pitanju muzičkog ukusa i pristupu celoj priči oko muzičke scene još uvek zaglavljeni u prošlom veku i milenijumu. U pitanju su omladinci sa puno volje, elana i ambicije koji su uložili veliki trud da festival bude što uspešniji i profesionalniji. To mi je nekako dalo volje i podgrejalo nadu da i dalje verujem da još uvek nije kasno za nas, da još ima dovoljno mladosti koja može da pokrene stvari sa mrtve tačke. Svaka čast na tome. Pokazali su kako treba pristupiti stvarima da bi nešto urodilo plodom i postiglo uspeh. Samo tako nastavite! Mi matorci možemo samo da učimo od vas! Vidimo se dogodine na jubilarnom petom Outhide-u.

Miljan Ristić a.k.a eXperiment