Početkom 90-ih EX-CESS je spadao među najprominentnije sastave tadašnje scene ovekovečene u mnogim publikacijama, fanzinima i materijalima nezavisnih izdavača. Osnovani 1987. u periodu od tri godine su, čestim nastupima stekli popularnost među lokalnom publikom.

Njihovi prvi, demo snimci, objavljeni su na poznatoj kompilaciji BG Hronika (vol 1.). Vinil Popstars play poptones je objedinio 4 sastava različitih usmerenja: Hogari, Pokret Otpora, Kontejner A.D i Ex-cess. Takođe, izdat je i album “Playback”, kao kasetno izdanje.


U muzičkom stasavanju Ex-cess je, zahvaljujući različitim uticajima kojima su članovi bili benda izloženi, prevazišao okvire panka i okrenuo se tvrđoj muzici, gradeći specifičan zvuk koji su, na jednom od nastupa, okarakterisali kao pank-core: jedna od stvari po kojima se bend izdvajao je zasigurno bio lirički aspekt koji je na veoma svojstven način govorio o društvenoj izopštenosti, uličnom životu i sistemskoj manipulaciji tog vremena. Dve godine koje su prethodile raspadu države u kojoj su nastali predstavljale su i najaktivniji period benda u kontekstu živih nastupa. Izbijanje građanskog rata uslovilo je i proređivanje koncerata.

U jesen 1991. Ex-cess je ušao u studio "O" sa namerom da snimi EP: rezultat toga je bilo snimanje 14 pesama ironično nazvano "Osiguranje životne večnosti.” Situacija u zemlji je dovela do toga da 3 od 4 člana napuste grad koji ih je učinio onim šta su u tom trenutku bili i da se, kako to obično biva, u njega nikada ne vrate.

Album je iskopiran na nekoliko kaseta namenjenih za interno slušanje - jedna od njih je došla i do Hrvatske gde se u tom trenutku i nije blagonaklono gledalo na sastave “neprijatelja.” Ipak, ILL IN THE HEAD RECORDS, mala, nezavisna izdavačka kuća je taj materijal objavila na kaseti (katalogizovana pod brojem Ill-08). Poštujući DIY etiku i nepreudobljavanje mejnstrim kulturi, koja je izopštavala bendove sa ove strane reke, ILL IN THE HEAD RECORDS su zaista učinili stvar vrednu divljenja - bilo je to prvo izdanje nakon raspada zemlje objavljeno na tim prostorima.

Uprkos nepristupačnosti tadašnjih medija i nemogućnosti adekvatne promocije izdanja album je postigao dobru prodaju u anderground okvirima (par stotina kopija u Hrvatskoj i Sloveniji). Par godina kasnije “Osiguranje životne večnosti” ugledalo je svetlost dana na internetu i za trenutak se učinilo da je to otprilike i kraj cele priče vezane za ovaj album.

Dvadeset pet godina kasnije ILL IN THE HEAD RECORDS (sada bazirani u Hamiltonu, ON) su uspeli da nađu članove u USA i dođu do DAT mastera i pripremili ovo izdanje za vinil. Album je snimio i ko-producirao Igor Borojević u oktobru 1991. Remasterovanje je radio Gavin Lurssen u Lursen Masterin Studiju u Kaliforniji.

Na albumu su gostovali članovi bendova koji su u vreme postojanja Ex-cessa činili okosnicu tadašnje scene: Drakula (Direktori), Lesa (SMF), Gvido (Brainstorm), Ruža (URGH!), Vojin, Bole (Svarog) i Vanja (Overdose).

Povodom ovog reizdanja napravljen je i kratak biografski film posvećen ovom bendu. Pogledajmo