Pesma po pesma: Mamut - Mrtvi Idoli



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Mrtvi Idoli je naš zadnji album čije je snimanje počelo u jesen 2018., a cijeli process je trajao nekoliko mjeseci. Od prethodnog EP-a Freak Show se razlikuje na previse načina – ovaj EP ima potpuno drugu postavu i predstavlja naš zajednički pomak benda u novom pravcu. Glazba na Mrtvim Idolima je nastala tijekom proba i writing sessiona s novom postavom te za razliku od prvog EP-a, cilja na fokusiraniji i autentičniji zvuk i strukturu pjesama. Tematski, prvi EP se bavi osobnim iskustvima, dok je EP Mrtvi Idoli teško inspiriran ničeanskim temama i (ideološkom) filozofijom u pop kulturi. Za svaku od pjesama s EP-a napravljen je video.

1. Tinta

Tinta je pjesma čiji je uvodni riff nastao u posljednjih 5 minuta prve probe nakon Božića. U trenutku kada smo ju počeli pisati, naš četveročlani bend je imao 2 bassa, gitaru/vokal i bubnjara. Glazbeno, pjesma je agresivna skakalica koja svojom dinamikom slušatelja stalno prebacuje između ambijentalnih, ali živih kitica, melodičnih refrena i divljačkih breakova. Također je posebna jer je to prva pjesma gdje se je naš (novi) guitarist Borna okušao kao ko-producent pri mixanju vokala i gitari. Tekstualno se bavi individualnim značajem tetovaža, kao podsjetnika koje dobrovoljno stavljamo na svoje tijelo, čineći ono što smatramo bitnim zauvijek vidljivo na vlastitoj koži.

2. Memento

Memento je pjesma inspirirana istoimenim filmom Christophera Nolana. Prateći tematiku filma, Memento se bavi vlastitim identitetom, odnosno pitanjem koliko je promjena dovoljno da se naš identitet trajno promjeni i gradimo li sebe i odnose s drugima na zastarjelim slikama osoba koje više ne odražavaju stvarnost. Memento je ujedno i prva pjesma napravljena iz nule s našim bubnjarom Markom i jednom je izvedena uživo u tročlanoj postavi. Ova pjesma je prvi video singl s našeg EP-a Mrtvi Idoli.

3. Stoa

Stoa je jedina Mamutova pjesma u ¾ mjeri. Iako je Stoa zamišljena kao klasična pjesma s vokalima, do dolaska u studio bend je odustao od prototipnog vokalnog aranžmana, a pjesma je zbog svoje jedinstvene atmosfere pretvorena instrumental. Prilikom snimanja u studiju dodani su synthovi u 4/4 mjeri koji se preklapaju preko ostalih instrumenata. Pjesma je specifična po tome što koristi recital iz Nietzscheovog klasika S onu stranu Dobra i Zla iz koje je fraza Stoa iskorištena za ime pjesme. Odlomak se bavi seciranjem moralnih normi i kompleksa koji proizlaze iz tipičnih, “prirodnih” vrijednosti. Pjesma je također specifična po tome što je aranžirana i snimljena s 2 bassa koja sviraju u isto vrijeme, kao ostatak četveročlane postave u kojoj su poziciju basista/basistice u istovremeno obnašali i Marin Horvat i Mihaela Rožmarić. Pri završetku snimanja i dodavanju recitala na engleskom, pjesma je zamišljena kao “soundtrack za napušavanje.”

Ivo Jurčić, Mamut



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva