Mamut je alternativni metal bend nastao u Rijeci 2017. godine. Bend je oformljen sredinom zime, nakon što su pjesme snimljene u studiju i poslije ukazane prilike za live debi kao support bend zagrebačkom She Loves Pablu, tijekom njihova nastupa u Rijeci. Koncert se je rasprodao, a bend ulazi na ljeto u studio kako bi snimili novi materijal. Do ljeta, Mamut je promijenio bubnjara, a tadašnji gitarist David Bastijančić izlazi iz benda. Na jesen 2017. početkom nove fakultetske godine, u bend dolazi Marin Horvat te time Mamut ulazi u svoju četveročlanu fazu sa 2 basa u postavi. U ovom periodu dovršene su sve pjesme na EP-u Mrtvi Idoli te će se ova postava zadržati do odlaska Mihaele Rožmarić iz benda prije ljeta. Ovom promjenom, vokalist/gitarist Ivo Jurčić ostaje jedini izvorni član benda. Iduću jesen, Mamut opet postaje klasični četveročlani bend s 2 gitare, kada mu se pridružuje Borna Žderić, koji osim sa svojim riffovima, aktivno doprinosi bendu kao ko-producent.


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?
Kada je bend nastao, jedina iskrena želja koja je prisutna i dalje jest stvaranje i izvođenje glazbe. S obzirom na to da je sposobnost za izražavanjem i stvaranjem najljepši aspekt ljudskog postojanja, to ostaje najveći cilj benda i pojedinaca u bendu.

Motivi i filozofija benda... 
Tematski, Mamut se pokušava što više udaljiti od generične „pobuni se protiv sustava“ poruke ili pjesama koje se bave slomljenim srcima, ljubavnim i životnim neuspjesima itd. Kao najveći problem modernog društva vidimo rast nihilizma, mediokriteta i masovno konformiranje u agresivnim ideološkim ili new age filozofijama. Glazbeno, također se pokušavamo udaljiti od tradicionalnih thrash, death i modernih podžanrova metal glazbe i svirati nešto što smatramo jedinstvenim, barem na području bivše Jugoslavije.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje? 
Bend se nužno ne povezuje s društvom pisanjem i izvođenjem glazbe, ali se povezujemo međusobno kad god od tišine napravimo novu pjesmu ili kada složimo „koji ku*ac“ pogled svaki put nakon što izjammamo novi riff ili pjesmu koja zvuči posebno. Koliko god se osjećali nepovezano s društvom ili onime što prolazi kao scena, dinamika svega oko nas utječe na nas i ulijeva se u glazbu. No kad smo na stageu, sve najgore i najbolje u nama izlazi van i nemoguće je kontrolirati energiju koja pršti iz live nastupa.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči? 
Riječi ne mogu opisati koliko je teško pronaći i okupiti ljude koji su dovoljno spremni, strpljivi i ustrajni za rad u bendu. Bend je poseban oblik veze između članova gdje svi stalno sudjeluju u nečem većem od pojedinaca no u isto vrijeme predstavlja veliki broj društvenih, emocionalnih i kreativnih izazova.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend... 
Najčešći problemi s kojima se suočavamo, osim financijskog troška funkcioniranja benda jesu organizacijski izazovi koji rastu paralelno s rastom benda i migracijom iz demo u touring bend fazu.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?
Svoju glazbu bismo pustili ljudima koji misle da je napraviti 30 selfija dnevno oblik psihičke bolesti.