Mini turneja grupe Evolucija
Mini turneja grupe Evolucija

Mamut se pokušava što više udaljiti od generične „pobuni se protiv sistema“ porukeSviđa ti se? Javi ostalima!

Mamut je alternativni metal bend nastao u Rijeci 2017. godine. Bend je oformljen sredinom zime, nakon što su pjesme snimljene u studiju i poslije ukazane prilike za live debi kao support bend zagrebačkom She Loves Pablu, tijekom njihova nastupa u Rijeci. Koncert se je rasprodao, a bend ulazi na ljeto u studio kako bi snimili novi materijal. Do ljeta, Mamut je promijenio bubnjara, a tadašnji gitarist David Bastijančić izlazi iz benda. Na jesen 2017. početkom nove fakultetske godine, u bend dolazi Marin Horvat te time Mamut ulazi u svoju četveročlanu fazu sa 2 basa u postavi. U ovom periodu dovršene su sve pjesme na EP-u Mrtvi Idoli te će se ova postava zadržati do odlaska Mihaele Rožmarić iz benda prije ljeta. Ovom promjenom, vokalist/gitarist Ivo Jurčić ostaje jedini izvorni član benda. Iduću jesen, Mamut opet postaje klasični četveročlani bend s 2 gitare, kada mu se pridružuje Borna Žderić, koji osim sa svojim riffovima, aktivno doprinosi bendu kao ko-producent.


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?
Kada je bend nastao, jedina iskrena želja koja je prisutna i dalje jest stvaranje i izvođenje glazbe. S obzirom na to da je sposobnost za izražavanjem i stvaranjem najljepši aspekt ljudskog postojanja, to ostaje najveći cilj benda i pojedinaca u bendu.

Motivi i filozofija benda... 
Tematski, Mamut se pokušava što više udaljiti od generične „pobuni se protiv sustava“ poruke ili pjesama koje se bave slomljenim srcima, ljubavnim i životnim neuspjesima itd. Kao najveći problem modernog društva vidimo rast nihilizma, mediokriteta i masovno konformiranje u agresivnim ideološkim ili new age filozofijama. Glazbeno, također se pokušavamo udaljiti od tradicionalnih thrash, death i modernih podžanrova metal glazbe i svirati nešto što smatramo jedinstvenim, barem na području bivše Jugoslavije.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje? 
Bend se nužno ne povezuje s društvom pisanjem i izvođenjem glazbe, ali se povezujemo međusobno kad god od tišine napravimo novu pjesmu ili kada složimo „koji ku*ac“ pogled svaki put nakon što izjammamo novi riff ili pjesmu koja zvuči posebno. Koliko god se osjećali nepovezano s društvom ili onime što prolazi kao scena, dinamika svega oko nas utječe na nas i ulijeva se u glazbu. No kad smo na stageu, sve najgore i najbolje u nama izlazi van i nemoguće je kontrolirati energiju koja pršti iz live nastupa.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči? 
Riječi ne mogu opisati koliko je teško pronaći i okupiti ljude koji su dovoljno spremni, strpljivi i ustrajni za rad u bendu. Bend je poseban oblik veze između članova gdje svi stalno sudjeluju u nečem većem od pojedinaca no u isto vrijeme predstavlja veliki broj društvenih, emocionalnih i kreativnih izazova.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend... 
Najčešći problemi s kojima se suočavamo, osim financijskog troška funkcioniranja benda jesu organizacijski izazovi koji rastu paralelno s rastom benda i migracijom iz demo u touring bend fazu.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?
Svoju glazbu bismo pustili ljudima koji misle da je napraviti 30 selfija dnevno oblik psihičke bolesti.Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva