"Army Of Darkness" je zaključni deo "Evil Dead" trilogijeSviđa ti se? Javi ostalima!

Izdavač: Renaissance Pictures, 1993.
Režija:Sam Raimi
Scenarij: Sam Raimi
Gl. uloge: Bruce Campbell, Embeth Davidtz
Tagline: Trapped in time. Surrounded by evil. Low on gas.


Radnja:

Ako ste gledali "Evil Dead 2", sjetit ćete se da je Ash (Bruce Campbell) upao u vremensko-prostorni warp i završio u prošlosti okružen nekakvim vitezovima. "Army Of Darkness" nastavlja tu priču...
Naravno, naš Ash je opet u nevolji. Vitezovi su ga zarobili pod lažnom optužbom, odveli ga u njihov zamak i bacili u bunar s čudovištem. Nakon što se riješi čudovišta i izvrijeđa sve stanovnike zamka, Ash doznaje da mu nema povratka kući bez knjige Necronomicon. Ali, knjiga se nalazi na ukletom groblju i Ashu ne preostaje ništa drugo nego da se uputi po nju. Od starog oklopa i par konopčića (!) složi sebi umjetnu super-šaku, napuni svoj BOOM-stick i spreman je za akciju. Uz manje poteškoće savlada sve prepreke, ali prilikom uzimanja knjige pogrešno izgovori čarobne riječi i probudi "Vojsku tame". Ash se vraća u zamak, a vojska umrlih na čelu sa Zlim Ashom kreće u pohod, u bitku protiv čovječanstva...

"KLAATU VERATTA Nmrmlj-mrmlj-khm-khm!!"

Osvrt:

Iako se u naslovu ne spominje "Evil Dead", ovaj film se smatra zaključnim dijelom te trilogije, i upravo u ovom nastavku Raimi dovršava transformaciju serijala iz horrora u komediju. Ali, osim činjenice da se radnja ovog filma nastavlja na "Evil Dead 2", postojanja Necronomicona i Ashovog lika, "Army Of Darkness" doista nema drugih dodirnih točaka s prva dva filma.

Ash je također doživio promjene, od uplašenog šmokljana (kakav je bio u prvom dijelu) izrasta u arogantnog i šovinističkog, ali karizmatičnog heroja. Pravi je užitak slušati njegove Elvis-style dosjetke kojima nas nesmiljeno obasipa u svakoj mogućoj prilici. Tako djevojci prije poljupca dobaci "Gimme some sugar!", a opsjednutoj babi "Yo, she-bitch! Let's go!" (držeći shotgun u ruci). Nakon što montira cyborg-šaku počasti nas jednim "Groovy", a posebno je upečatljiv dijalog između Asha i vojvode Henrija:
Henry: "I am Henry the Red. Duke of Shale, Lord of the Northlands and leader of my people."
Ash: "Well, helllllooo, Mr. Fancy-Pants! I've got news for you, pal! You ain't leadin' but two things right now: jack and shit... and Jack just left town."

Najbizarniji dio filma odigrava se u staroj vjetrenjači. Ash se prvo bori protiv hrpe minijaturnih verzija sebe, a nakon što proguta jednoga od mini-Ashova, naš junak se podijeli u dva Asha. Slijedi kratka, ali brutalne borba u kojoj Dobri Ash pobjeđuje i ubija Zlog Asha, no nakon nepravilnog izgovora čarolije prilikom uzimanja Necronomicona, Zli Ash ustaje iz groba i staje na čelo "Vojske tame". Weird...

"Army Of Darkness" je imao znatno veći budžet od prethodnika, a tehnika je u tih šest godina značajno uznapredovala. Sve to se povoljno odrazilo na tehničku izvedbu filma, pa ovdje imamo osjetno bolje napravljene maske i kostime, bogatiju scenografiju i ostale specijalne efekte. O kvaliteti tehničke izvedbe dovoljno govori i to da me je scena napada na zamak s tehničke strane jako podsjetila na bitku za Helm's Deep iz "LOTR: The Two Towers". Vjerujem da su autori LOTR, svjesno ili nesvjesno, dio inspiracije za tu scenu pronašli u ovom filmu.

Nažalost, u svom tom napretku izgubio se onaj poseban osjećaj koji je redatelj u prethodnim nastavcima postizao inovativnim radom kamere i suptilnom zvučnom kulisom. Čini mi se da je i sam Raimi shvatio da bez te atmosfere uvrštenje ovog filma u "Evil Dead" serijal nema smisla i da upravo zato u naslovu nema naznake da se radi o nastavku "Evil Dead 2", što s marketinške strane sigurno nije bio pametan potez.

Dakle, ne očekujte još jedan "Evil Dead" film, ali obavezno pogledajte "Army Of Darkness" kao zasebnu cjelinu i prepustite se uživanju u Ashovim doskočicama. Zabava zagarantirana.

Highlightovi:

    Svi Ashovi one-lineri
    Nagađanje čarobnih riječi na groblju

Oleg BerićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva