Izdavač: Renaissance Pictures, 1993.
Režija:Sam Raimi
Scenarij: Sam Raimi
Gl. uloge: Bruce Campbell, Embeth Davidtz
Tagline: Trapped in time. Surrounded by evil. Low on gas.


Radnja:

Ako ste gledali "Evil Dead 2", sjetit ćete se da je Ash (Bruce Campbell) upao u vremensko-prostorni warp i završio u prošlosti okružen nekakvim vitezovima. "Army Of Darkness" nastavlja tu priču...
Naravno, naš Ash je opet u nevolji. Vitezovi su ga zarobili pod lažnom optužbom, odveli ga u njihov zamak i bacili u bunar s čudovištem. Nakon što se riješi čudovišta i izvrijeđa sve stanovnike zamka, Ash doznaje da mu nema povratka kući bez knjige Necronomicon. Ali, knjiga se nalazi na ukletom groblju i Ashu ne preostaje ništa drugo nego da se uputi po nju. Od starog oklopa i par konopčića (!) složi sebi umjetnu super-šaku, napuni svoj BOOM-stick i spreman je za akciju. Uz manje poteškoće savlada sve prepreke, ali prilikom uzimanja knjige pogrešno izgovori čarobne riječi i probudi "Vojsku tame". Ash se vraća u zamak, a vojska umrlih na čelu sa Zlim Ashom kreće u pohod, u bitku protiv čovječanstva...

"KLAATU VERATTA Nmrmlj-mrmlj-khm-khm!!"

Osvrt:

Iako se u naslovu ne spominje "Evil Dead", ovaj film se smatra zaključnim dijelom te trilogije, i upravo u ovom nastavku Raimi dovršava transformaciju serijala iz horrora u komediju. Ali, osim činjenice da se radnja ovog filma nastavlja na "Evil Dead 2", postojanja Necronomicona i Ashovog lika, "Army Of Darkness" doista nema drugih dodirnih točaka s prva dva filma.

Ash je također doživio promjene, od uplašenog šmokljana (kakav je bio u prvom dijelu) izrasta u arogantnog i šovinističkog, ali karizmatičnog heroja. Pravi je užitak slušati njegove Elvis-style dosjetke kojima nas nesmiljeno obasipa u svakoj mogućoj prilici. Tako djevojci prije poljupca dobaci "Gimme some sugar!", a opsjednutoj babi "Yo, she-bitch! Let's go!" (držeći shotgun u ruci). Nakon što montira cyborg-šaku počasti nas jednim "Groovy", a posebno je upečatljiv dijalog između Asha i vojvode Henrija:
Henry: "I am Henry the Red. Duke of Shale, Lord of the Northlands and leader of my people."
Ash: "Well, helllllooo, Mr. Fancy-Pants! I've got news for you, pal! You ain't leadin' but two things right now: jack and shit... and Jack just left town."

Najbizarniji dio filma odigrava se u staroj vjetrenjači. Ash se prvo bori protiv hrpe minijaturnih verzija sebe, a nakon što proguta jednoga od mini-Ashova, naš junak se podijeli u dva Asha. Slijedi kratka, ali brutalne borba u kojoj Dobri Ash pobjeđuje i ubija Zlog Asha, no nakon nepravilnog izgovora čarolije prilikom uzimanja Necronomicona, Zli Ash ustaje iz groba i staje na čelo "Vojske tame". Weird...

"Army Of Darkness" je imao znatno veći budžet od prethodnika, a tehnika je u tih šest godina značajno uznapredovala. Sve to se povoljno odrazilo na tehničku izvedbu filma, pa ovdje imamo osjetno bolje napravljene maske i kostime, bogatiju scenografiju i ostale specijalne efekte. O kvaliteti tehničke izvedbe dovoljno govori i to da me je scena napada na zamak s tehničke strane jako podsjetila na bitku za Helm's Deep iz "LOTR: The Two Towers". Vjerujem da su autori LOTR, svjesno ili nesvjesno, dio inspiracije za tu scenu pronašli u ovom filmu.

Nažalost, u svom tom napretku izgubio se onaj poseban osjećaj koji je redatelj u prethodnim nastavcima postizao inovativnim radom kamere i suptilnom zvučnom kulisom. Čini mi se da je i sam Raimi shvatio da bez te atmosfere uvrštenje ovog filma u "Evil Dead" serijal nema smisla i da upravo zato u naslovu nema naznake da se radi o nastavku "Evil Dead 2", što s marketinške strane sigurno nije bio pametan potez.

Dakle, ne očekujte još jedan "Evil Dead" film, ali obavezno pogledajte "Army Of Darkness" kao zasebnu cjelinu i prepustite se uživanju u Ashovim doskočicama. Zabava zagarantirana.

Highlightovi:

    Svi Ashovi one-lineri
    Nagađanje čarobnih riječi na groblju

Oleg Berić